eur:
389.51
usd:
362.86
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szlovákok és csehek is csatlakozhattak az Iszlám Államhoz

Állítólag külföldi zsoldosok ezrei csatlakoztak az Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezethez. Vìra Jourová európai uniós biztos szerint egy cseh is van közöttük, de vélhetően szlovákok is csatlakoztak a szélsőséges szervezethez.

Vìra Jourová információi szerint megvan az első személy a Cseh Köztársaságból, aki csatlakozott a terrorista szervezethez, részletes információkkal azonban nem tudott szolgálni. Mindössze annyit árult el, hogy egy fanatizált harcosról vagy egy profi zsoldosról lehet szó. Ugyanakkor állítja, mindez annak jele, hogy az iszlám harcosok jelensége már régen túlnőtt Szíria határain. "A probléma olyan országokba is betört, amelyek esetében ezt tán nem is feltételeztük volna" - tette hozzá.

A szlovák diplomáciai források ilyen szlovák állampolgárról nem tudnak. Peter Susko, a  külügyminisztérium szóvivője elmondta, nincs a birtokukban olyan információ, amely arról szólna, hogy szlovák állampolgárok harcolnak az Iszlám Állam vagy az azzal szemben álló szövetségesek oldalán.

"Ez azonban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az Iszlám Állam oldalán mégiscsak harcolnak szlovák állampolgárok" - véli Bara Zoltán külpolitikai elemző.

"Nem kizárható, hogy térségünkből is elindulnak páran. Lehetnek olyan rejtőzködő egyének, akik szimpatizálnak az Iszlám Állam szellemiségével. Minden háborús konfliktus megszólít egy bizonyos közeget, amely megmozdul ilyenkor. Ez látható volt akár a kilencvenes évek balkáni háborújaiban, akár a mostani ukrán válság során" - tette hozzá.

Az elemző szavait indirekt módon a szlovák titkosszolgálat is megerősítette, azt állítva, pár olyan gyanús személy korábban már figyelmük középpontjába került, akik Szíria felé vették az irányt.

Branislav Zvara, a Szlovák Információs Szolgálat szóvivője arról tájékoztatott, hogy vannak arra utaló jelek, miszerint Szlovákiát az elmúlt időszakban néhány olyan személy hagyta el, akik esetében fennáll a gyanú, hogy részt vehettek az érintett térségekben történt szélsőséges megnyilvánulásokban.

"Az ilyen személyek aránya pillanatnyilag egyszámjegyű" - mondta az információs szolgálat szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×