eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szociáldemokrata-zöld koalíció várható Hamburgban

Németország egyik legkisebb, de leggazdagabb tartományában, Hamburgban tegnap képviselőválasztás volt, amelyen az eddig egyedül kormányzó Szociáldemokrata Párt némileg vesztett korábbi támogatottságából. Így a szociáldemokraták a jövőben minden jel szerint a zöldekkel fognak koalíciót alkotni. A hamburgi választás kimenetele nem befolyásolja lényegesen a berlini kormány politikáját és aligha csorbítja Angela Merkel kancellár népszerűségét.

A Szociáldemokrata Párt tegnap is Olaf Scholz eddigi polgármester vezetésével indult a választáson. A jelek szerint az elkövetkező öt esztendőben is ő vezeti majd Hamburg ügyeit.

Olaf Scholz rendkívüli közkedvelt politikus, aki korábban pártjának főtitkára volt, majd munkaügyi miniszterként vett részt a gazdasági élet országos szintű alakításában.

Noha pártja némileg vesztett népszerűségéből, a tegnap leadott voksok alapján a választók közel 47 százaléka helyesli konzervatív szociáldemokrata politikáját.

Hírmagyarázók részben erre vezetik vissza a Keresztény-Demokrata Unió csúfos vereségét, ugyanis az előző választáshoz képest csaknem 6 százalékkal kevesebben szavaztak rá.

Csekély mértékben sikerült javítani támogatottságán az eddig ellenzéki Zöldpártnak, valamint a Baloldali Pártnak, amely Hamburgban megszerezte a voksok közel 9 százalékát és így a nyugati tartományok közül csupán a Saar vidéken rendelkezik majd több mandátummal.

A tegnapi tartományi választás nagy meglepetése azonban a Szabaddemokrata Párt sikeres előretörése volt, ugyanis karácsony előtt még alig 2 százalékot jósoltak a liberálisoknak, tegnap viszont a rendkívül csinos és feltűnően jól felkészült Katja Suding már a voksok 7 százalékának megszerzésével vonult be a helyi törvényhozás ellenzéki padsorába.

A tömegpártokkal elégedetlen választók egy része az AfD-néven fellépő eurószkeptikus párt mellé állt és így első ízben egy nyugati tartományban is képviselteti magát a néhány éve alakult konzervatív párt.

Megfigyelők szerint a Hamburgban tartott helyi választás kimenetele ugyan némileg erősíti az országos szinten alig 25 százalékos támogatottsággal rendelkező Szociáldemokrata Párt tekintélyét, Angela Merkel további politikájára azonban aligha gyakorol befolyást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×