eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Németországból így látszik Merkel budapesti látogatása

Angela Merkel hétfőn egynapos látogatásra Budapestre érkezik. A német kancellár utoljára öt évvel ezelőtt járt Magyarországon, azóta azonban több alkalommal is találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Milyen várakozásokkal tekintenek Berlinben Angela Merkel budapestitárgyalásaira - ennek nézett utána az InfoRádió németországi tudósítója.

Angela Merkel kormányának kisebbik koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt parlamenti helyettes frakcióvezetője úgy vélte, hogy Angela Merkel nem hagyhatja szó nélkül azokat az aggasztó intézkedéseket, amelyek Orbán Viktor hivatalba lépése óta történtek Magyarországon. Axel Schäfer szerint a budapesti kormánynak maradék nélkül tiszteletben kell tartania az Európai Unió alapértékeit, így az igazságszolgáltatás függetlenségét, vagy a sajtószabadságot és ezt a kancellár alighanem kendőzetlenül tárgyalópartnerei tudomására fogja hozni.

A Berlinben működő független politika-tudományi alapítvány vezető munkatársa számára Angela Merkel budapesti útja azt jelenti, hogy a magyar-német együttműködésnek Németország változatlanul komoly jelentőséget tulajdonít. Kai-Olaf Lang elemző utal arra, hogy a FIDESZ és a kormányon lévő két német kereszténypárt testvérpártok, így a kifogásokat is könnyebb a színfalak mögött szóba hozni, de alapelv, hogy nem kívánnak egymás belügyeibe beavatkozni. Így azt is Budapest jogos igényének tekintik, hogy maga döntsön az energia-beszerzési források és ezen belül a szállítási útvonalak meghatározásáról, de azt már elvárják a magyar kormánytól, hogy az ukrán válságot illetően ne folytasson egyéni politikát, hanem támogassa az Európai Unió egységes fellépését Moszkvával szemben.

Hogy ez a remény mennyire válik valóra, erre a választ alighanem Vlagyimir Putyin orosz elnök két hét múlva esedékes budapesti látogatása adja majd meg.AI: Merkelnek tiltakoznia kell a civil szervezetek elleni "boszorkányüldözés" miatt

Angela Merkel német kancellárnak tiltakoznia kell Budapesten a magyarországi civil szervezetek elleni "boszorkányüldözés" miatt, és nyomást kell gyakorolnia a magyar kormányra az emberi jogok védelme érdekében - írta közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet németországi szekciójának vezetője hétfőn.

Selmin Caliskan, az AI németországi szekciójának főtitkára a kancellár hétfői budapesti látogatásához időzített közleményében kiemelte, hogy "a magyar hatóságok szakadatlan támadásai" a civil szervezetek ellen "a boszorkányüldözés valamennyi jegyét magukon viselik".

Hozzátette, az EU-nak "nem szabad hagynia, hogy egy tagország importálja a civil társadalom ellen bevetett orosz praktikákat".

Úgy vélte: a magyar kormány "mindenkit meg akar félemlíteni, aki kiáll az emberi jogok megsértése, a korrupció és a homofóbia ellen". Ezért "Angela Merkelnek és az EU egészének nyomást kell gyakorolnia a magyar hatóságokra, hogy azok azonnali hatállyal fejezzék be a kritikusan megnyilvánulók zaklatását" - írja az MTI.

A szervezet a kancellár budapesti látogatására jelentést készített a magyarországi civil szervezetek elleni "politikai motivációjú" eljárásokról. Ebben azt írták, hogy "a miniszterelnök és a kormányzat más tagjai előre bűnösnek bélyegezték" az eljárás alá vont szervezeteket "jogsértő cselekményeket vagy pénzügyi szabálytalanságokat alátámasztó bizonyítékok bemutatása nélkül" - közölte Selmin Caliskan.

Szerző: Vincze András, Németország

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×