eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csaknem négyszáz eurót költenek a szlovákok a karácsonyi nagybevásárlásra

Ebben az évben átlagosan 394 eurót költenek a szlovákok a karácsonyi bevásárlásra, ez a 2011-es eredményekkel összehasonlítva hat százalékos csökkenést mutat - derül ki egy felmérésből.

A közvélemény-kutatást novemberben 1000, tizenöt évnél idősebb megkérdezett bevonásával végezte el a TNS Slovakia ügynökség. A felmérés eredményei szerint Szlovákia lakosai megközelítőleg 217 eurót költenek el idén ajándékozásra. A legtöbbet, (316 euró) a felsőfokú végzettségűek, majd a pozsonyi kerületben élők (273 euró) költenek, őket követik a 30 és 39 év közöttiek (240 euró), valamint a 60 és az annál idősebbek (251 euró). A legkevesebb pénzt pedig a 17 év alattiak (130) és a 18-29 év (167 euró) közötti fiatalok adják ki ajándékokra.

Szlovákiában a karácsonyi ajándékvásárláshoz a lakosság alig 4 százaléka igényel fogyasztási hitelt, akik azonban erre mégis elszánják magukat, azok többsége szinte azonnal elkölti a felvett pénzt. A Sperbank Slovensko elemzése szerint a szlovákiai bankok naponta együttesen átlag 7,2 millió euró fogyasztási hitelt folyósítanak. Minden ötödik hitelfelvevő már a kölcsön átutalásának napján elkölti az egész összeget, 12 százalékuk pedig erre másnap kerít sort. Eszerint az emberek harmada egy részletben szinte azonnal felveszi a hitelt, és rögtön el is költi. "Ezek azok az ügyfelek, akik pontosan tudják, mire is vették fel a hitelt, vagyis nem kell sokáig gondolkodniuk azon, mire költsék. Tapasztalataink szerint ilyen esetekben a többség a fogyasztási hitelből autót vásárol vagy a lakását újítja fel" - nyilatkozta Blanka Konèírová, a Sperbank Slovensko ügyfélkapcsolati menedzsere, aki szerint a hiteligénylők valamivel több mint fele egy héten belül költi el a felvett összeget, a többiek pedig erre fokozatosan kerítenek sort.

Bár az emberek a karácsonyi ünnepeket egyfelől a béke, a szeretet és az öröm ünnepének tartják, hatvankilenc százalékuk azt is kiemeli, hogy anyagilag bizony komoly gondot jelentenek. Az ünnepek és az ezzel járó kiadások leginkább a Besztercebányai és a Trencséni kerületben élő 30 és 39 év közötti emberek számára jelent anyagi terhet - derül ki a TNS Slovakia felméréséből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×