eur:
388.88
usd:
360.65
bux:
68074.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyre kevesebben támogatják a tüntetőket Hongkongban

Az éjszakai erőszakos összecsapások után nyugodt volt a reggel HongKongban. A Kínához tartozó, volt brit gyarmati területen a rendőrség rohammal próbálta felszámolni a demokráciapárti tüntetők táborát.

Gumibotokkal, könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tüntetőket a rendőrök az éjszaka Hongkongban. A területen reggelre csitult a helyzet, de az éjszakai összecsapások idején a tüntetők élén álló diákvezérek azt mondták: tovább harcolnak a szabad választások jogáért.

A rendőrök a tüntetők fő tábora körül csaptak össze a tiltakozókkal. A diákvezetők arra hívtak fel, hogy a tömeg vonuljon az Admiralitás néven ismert kormánynegyedbe.

A karhatalomnak nem sikerült elüldöznie a tüntetőket az Admiralitás és a város egyik legforgalmasabb metróállomását összekötő gyalogos útról, viszont részben felszámolta a tiltakozók közeli sátortáborát.

A hongkongi kormányzat közben közölte, hogy zárva maradt a legfontosabb kormányépület, ahol több ezer állami hivatalnok dolgozik.

A rendőrök a múlt héten tisztították meg a tüntetőktől az öböl túlpartján fekvő Mong Kok kerületet - a diákvezetők ezután hívták híveiket a kormánynegyedbe.

A Hong Kong-i tüntetések két hónapja robbantak ki, de a pekingi központi kormányzat nem hajlandó engedni a tiltakozók fő követelésének, annak, hogy ne a központi kormány által jóváhagyott jelöltek közül, hanem teljesen szabadon választhassák meg a terület vezetőit.

A hatalom továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a jelölteket egy bizottság válassza ki, mielőtt a polgárok szavazhatnának róluk.

Tudósítók megjegyezték, hogy a két tábor között egyre nő a szakadék: a pekingi kormány bekeményített és 7000 rendőrt rendelt az utcákra, akik az éjszaka a korábbinál is keményebben léptek fel.

A diákvezetők pedig a hongkong-i kormányzó, Leung Csun-jing lemondását követelik. Az éjszaka folyamán többször is gazdát cserélt a kormányzói hivatallal szemben fekvő út. A rendőrök azt mondták, hogy több, mint 40 embert tartóztattak le.

Az utóbbi időben visszaesett a hongkong-i demokráciapárti aktivisták támogatása. A hongkongi egyetem felmérése szerint a válaszadók 68 százaléka akarja azt, hogy a központi kormány vessen véget a tüntetéseknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×