eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az Egyesült Államokban törvény garantálná az internet adómentességét

Az államok veszíthetnek, az online kommunikációs cégek nyerhetnek az internet adómentességén - utalt rá a Forbes magazin még júliusban, amikor az amerikai kongresszus alsóháza törvényt fogadott el arról, hogy tilos megadóztatni az internet-hozzáférést. A javaslatot novemberig még a szenátusnak is el kell fogadnia.

"Internetes Adótól való Állandó Szabadság Törvény" - kicsit kacifántos, de kifejező az amerikai képviselőház által a nyáron elfogadott törvény neve.

Lényege, hogy az alsóház megszavazta, hogy a jövőben tilos az egyes amerikai szövetségi államoknak vagy akár helyi önkormányzatoknak is megadóztatni az internet-hozzáférést.

A tekintélyes Forbes üzleti magazin mindezt úgy kommentálta, hogy a lépés csapás volt a szövetségi államoknak, de győzelem a Skype, Snapchat és más internetes kommunikációs cégeknek.

A rendelkezést nem szabad összekeverni az online vásárlások megadóztatásával, amelyről szintén jó ideje vita folyik a tengerentúlon. A szóban forgó törvény kifejezetten az internetes kapcsolatok adóztatását tiltja az államoknak.

Az Egyesült Államokban 1998 óta már érvényben volt egy ideiglenes tilalom, ami idén novemberben járna le. Az állandó tilalom akkor léphet életbe, amikor a Szenátus is megszavazza a törvényt és az elnök szentesíti azt.

Hírek szerint az amerikai Szenátusban mindkét nagy párt küldöttei támogatják az ötletet.

A Forbes "a felszínen jószándékúnak" nevezi a törvényt. Hét államon kívül az amerikai szövetségi államok soha nem is fontolgatták, hogy megadóztassák az internet-hozzáférést.

A felszín alatt ugyanakkor nagyon összetett problémákat találni, legyen szó a technológiai fejlődés, a különböző generációk online viselkedése és az állami költségvetések kérdéseiről.

Az USÁ-ban 2014 első negyedévében közel 90 millió különböző internet-előfizető létezett, az időszakban 1,2 millió új ügyféllel. Egy üzleti csoport, a CTIA-Vezetéknélküli Szövetség szerint 2012-2013-ban duplájára ugrott a mobilnet használat az Államokban és elérte a 3,2 billió megabájtot.

Mindez 6 és félmilliárd dolláros adóbevételt jelentene a szövetségi államoknak, amelyek egy része először azt akarta, hogy megerősödjön az internet-használat, hogy aztán aranybányaként használja - jegyezte meg egy ágazati elemző.

A költségvetések számára ott jelentkezik a gond, hogy kezd visszaesni a vonalas telefonhívások száma és erre lehet számítani a mobil esetében is - mindkét hozzáférést erősen adóztatják az államok. A Skype, Snapchat és más kommunikációs lehetőségek révén a hívások az internetre terelődnek, a kevesebb hívás kevesebb adóbevételt jelent tehát - jegyzi meg a Forbes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×