eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Felelősségre vonást ígért a mexikói elnök

Mexikó elnöke ígéretet tett arra, hogy megbüntetik a 43 diák eltűnéséért és valószínű meggyilkolásáért felelős személyeket. Az egyik mexikói szövetségi államban egy tömegsírt fedeztek fel, nem messze attól a helytől, ahol a diákok eltűntek. Két elfogott bérgyilkos azt állította, hogy ők öltek meg 17 fiatalt, de a sokkoló ügybe a helyi rendőrök is belekeveredtek.

Enrique Pena Nieto mexikói államfő hajtóvadászatot hirdetett a lehetséges gyilkosok után, miközben akár két hétig is eltarthat, mire azonosítják a Mexikóvárostól 200 kilométerre délre fekvő Igualában talált tömegsír holttesteit. Diákvezetők kérésre alapján az azonosítást független argentín törvényszéki szakértők végzik majd.

A jeltelen sírban 28, részben összeégett és feldarabolt halottat fedeztek fel.

A helyi média szerint két, a helyi rendőrséggel kapcsolatban állt bandatag elismerte, hogy a 43 eltűnt diák közül ők öltek meg 17-et.

A családtagok azonban nem hajlandók elhinni, hogy gyerekeik halottak. "Élve vitték el őket, élve akarjuk visszakapni őket" - mondták.

A sokkoló bűntett indítéka és részletei egyelőre nem tisztázottak. Szemtanúk azt állítják, hogy radikális tüntetésekről híres Tanárképző Főiskola diákjait szállító buszra a helyi rendőrök lőttek rá Guerrero államban.

Egyes jelentések szerint a buszokat a diákok foglalták le, hogy azokon térjenek haza. Más tudósítások arról számoltak be, hogy a rendőrök felszálltak az egyik buszra és lelőttek több diákot.

Az erőszakban a Guerreros Unidos drogbanda tagjai is részt vettek. Az incidensben hatan haltak meg, 25-en megsebesültek és 43-an eltűntek.

Pena Nieto mexikói elnök, aki ígéretet tett a kartellek és az erőszak megfékezésére, televíziós beszédében "sokkolónak, fájdalmasnak és elfogadhatatlannak" nevezte az esetet. "A társadalom, a családtagok jogosan követelik, hogy nyomozzuk ki, mi történt és szolgáltassunk igazságot" - mondta.

Az úgynevezett mexikói drogháború kirobbanása, azaz 2006. óta a mostani lehet a legbrutálisabb mészárlás - ha valóban bebizonyosodik, hogy minden eltűntet meggyilkoltak.

Az eset miatt eddig már 30 embert, köztük 22 rendőrt vettek őrizetbe, Iguala város polgármestere és közbiztonsági főnöke ellen pedig körözést adtak ki. A korábban említett két bandatag bérgyilkos azt mondta, hogy a város biztonsági főnöke küldte őket az autóbuszos lövöldözés színhelyére. Később pedig bandafőnökük, "El Chucky" utasította őket, hogy öljék meg a diákokat.

Hétfőn a szövetségi rohamrendőrség vette át a rendfenntartást a 140 ezres városban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×