eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Medvegyev: A Gazprom ne dajkálja Ukrajnát!

A Gazprom "ne dajkálja Ukrajnát" és követelje meg, hogy a szomszéd júniustól előre fizessen a földgázért - ezt mondta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az energiacég vezetésének. Ukrajna több mint 3 és félmilliárd dollárral tartozik a cégnek, amely ma megküldi a számlát a jövő havi gázszállításra.

Kijev májusig rendezheti tartozását, június 3-ig pedig előre ki kell fizetnie a szállítandó gáz árát - ezt az óhaját fogalmazta meg Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a Gazprom energiacég felé.

"Én azt mondom: elég a dajkálásból, értesítsék őket, hogy holnaptól előfizetési rendszert vezetnek be" - mondta Medvegyev Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgatónak és az Alekszandr Novak energiaügyi miniszternek hétfői találkozójukon.

A miniszerelnök szerint a fizetési mód megváltoztatására a felek közötti szerződés ad lehetőséget.

"Abból kell kiindulni, hogy tovább már nem lehet tűrni" - utalt az oroszok sérelmére Medvegyev - Kijev több, mint 3,5 milliárd dollárral tartozik Moszkvának, igaz az összeg Janukovics volt ukrán elnök elűzése után megduzzadt, mert Moszkva ezt követően már nem diszkontáron adta a gázt a szomszédnak.

Az ukránoknak van pénzük - fejtegette Medvegyev és elmagyarázta, hogy a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott első hitelrészletről beszél.

Hozzátette: az előfizetés azt jelenti, hogy "amennyiért fizetnek, annyit szállítunk le. Ha egy eurót, akkor egy euró értékben, ha egy milliárdot, akkor egymilliárd értékben".

Alekszej Miller Gazprom-főnök azt mondta, hogy Ukrajna még egyáltalán nem fizetett az áprilisi szállításokért - annyi gázért nem fizetett, mint amennyit Lengyelország egy év alatt kap - tette hozzá.

Medvegyev azt sürgette, hogy az Európai Unió üzenje meg Ukrajnának, hogy rendezze tartozását. "Az európai partnerekkel folytatni kell a tárgyalásokat, de az adósság, az adósság" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×