eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem minden brit EU-párti

Ahogy közeledik az Európai Parlamenti választás napja, egyre több politikai párt kezdi meg kampányát jelöltjei bekerülése érdekében. Angliában elsőnek az ország Európai Uniós tagságát ellenző Brit Függetlenségi Párt, a UKIP indult választási harcba. Óriásplakátjai, amelyek főként nagy iparvárosokban jelentek meg, vitát keltettek bevándorlás-ellenes üzenetükkel.

A brit lakosság többsége támogatja az ország Európai Uniós tagságát, de nem minden feltétel nélkül. A függetlenségüket óvó britek bizalmatlanul figyelik Brüsszel központosító igyekezetének minden megnyilvánulását, jelentős az országban az euroszkeptikusok száma.

A UKIP nevű Függetlenségi Párt, amely nacionalista alapon teljességgel ellenzi Nagy-Britannia EU-tagságát, azzal a szándékkal indítja el jelöltjeit a választáson, hogy azok az Európai Parlamentbe bekerülve küzdjenek a központosítás ellen. A párt végső célja a kilépés.

Nigel Farage UKIP pártelnök a szebb napokat látott nagy acélgyártó városban, Sheffieldben indítja el kampányát, ugyanis a szocialistákat támogató munkásrétegek meggyőzésével akar a Labour Munkáspárttól minél több szavazatot elhódítani.

A UKIP nem rasszista, elhatárolja magát Európa szélsőjobboldalinak nevezett pártjaitól, de a kampánya kezdetén megjelent óriásplakátjait sokan ilyennek látják.

Az egyik előreszegezett mutatóujjú kezet ábrázol, és ez a felirata: "Európában 26 millió a munkakeresők száma. Kinek a munkahelyeire pályáznak?", a másikon munkásruhás férfi ül, bánatos arccal, a fal tövében, előtte papírpohár. Kéreget. A szöveg: "Így működik az Európai Unió politikája. A brit munkásság számára csapás a korlátlanul beözönlő olcsó munkaerő." A harmadik óriásplakáton lyuk ég a brit lobogó közepébe. És így szól a kérdés: "Ki irányítja ezt az országot? Törvényeink 75 százalékát Brüsszelben hozzák."

A falragaszok közel 500 ezer forintnak megfelelő költségét Paul Sykes milliárdos, a brit Uniós tagság közismert ellenzője állta.

Mike Gapes szocialista parlamenti képviselő a BBC Mai Nap című műsorában rasszistának nevezte a szlogeneket, hozzátéve, hogy ezek aggodalmat próbálnak kelteni, és gyűlölködést a bevándorlók vagy a vendégmunkások ellen.

Lord Deben konzervatív politikus szerint a UKIP alantas emberi tulajdonságokra apellál: az önzésre és a megkülönböztetésre.

Tény, hogy Angliában felháborodást okoz, ha a szabad munkaerő-áramlás lehetőségét kihasználva úgy érkeznek letelepedők a szigetországba, hogy munka helyett szociális segélyt és ellátást igényelnek, de a rosszul fizetett szolgáltatóipari és mezőgazdasági munkahelyeket a britek zokszó nélkül átengedik az európai vendégmunkásoknak.

A bevándorlás valóban tömegessé vált. Ebből az Anglia haszna, hogy nő a nyugdíjasokat eltartó fiatal adófizetők száma.
Ami pedig a függetlenséget illeti, - erre játszik rá a UKIP - Brüsszel központosító igyekezetét nehezen viselik el az angolok, de az ország számára pótolhatatlan piac az Európai Unió.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×