eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hogyan töltik a húsvéti ünnepeket a szlovákok?

Szlovákiában - Magyarországgal ellentétben - már nagypénteken sem mennek dolgozni az emberek, az iskolákban pedig már csütörtöktől szünetel a tanítás. A húsvéti hosszú hétvégén akár még sílécre is állhatnak azok, akik locsolkodás helyett inkább a kirándulni mennek.

Akárcsak Magyarországon, Szlovákiában is átalakulóban vannak a húsvéti szokások, egyre több család tölti a szabadban vagy szállodában az ünnepeket. A hosszú hétvége folyamán viszonylag meleg idő lesz. Az előrejelzések szerint a hét végén akár 23 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála. Varga Mária turisztikai tanácsadó szerint mindez okot ad arra, hogy kimozdítsa otthonukból az embereket.

"Húsvétkor nagyon sok család látogat a természetbe, emellett népszerűek a városnéző túrák is. Az ünnepek alatt a hegyekben, elsősorban a Tátrában és a tóparti szállodákban is megnövekszik a vendégszám. Mivel a szlovák nagyon vallásos nemzet, ezért nagy keletje van a Rómába, illetve a Nagyszombatba szervezett kirándulásoknak. Ezekre az utakra egyénileg vagy csoportosan is sokan elmennek, az utazási irodák kínálatában mindenki megtalálhatja a kedvérevalót" - tájékoztatott Varga Mária.

Az ünnepek alatt a szállodák vendégkörének mintegy 60 százalékát a hazaiak adják. A csehek körében is egyre népszerűbbek a szlovák üdülőhelyek. A szállóvendégek nagyjából 30 százaléka Csehországból érkezik. Főként a nagyvárosokban élők keresik a szállodák kínálatait; azok közül is a wellness hotelek a legnépszerűbbek. Két éjszakáért két személyre átlagosan 100-140 euró közötti összeget kérnek el. A legtöbb hotel ilyenkor húsvéti programmal is kedveskedik: a konyhákban hagyományos húsvéti ételek készülnek, néhol pedig még korbácsot fonni is megtanulhatnak az érdeklődők.

A téli sportok szerelmesei is igyekeznek kihasználni az utolsó alkalmat, a Tátrában ugyanis a húsvéti hétvégén zárul a síszezon. A Lomnici csúcson még most is 50 centiméteres a hótakaró, a Csorba-tón szintén síelésre alkalmas pálya várja a turistákat. A felvonók tavaszi karbantartásához csak az ünnepek végeztével látnak hozzá.

A Szlovák Vasúttársaság a szokásosnál nagyobb utasáradat miatt már e hét szerdán növelte vonatjáratai számát: az Inter City vonatokhoz összesen 120 vagont csatlakoztatott. Nagycsütörtökön újabb három pótszerelvényt indítanak a fővárosból hazafelé tartóknak, húsvéthétfőn pedig hat kisegítő járat segíti majd a kényelmesebb utazást. A vasúttársaság azt ajánlotta utasainak, időben, még az ünnepek előtt vásárolják meg a helyjegyüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×