eur:
389.67
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Úgy manővereznek a gyümölcslegyek, mint a harci repülők

A harci repülőkhöz hasonlóan manővereznek, változtatnak hirtelen irányt repülés közben a gyümölcslegyek, ha ragadozó üldözi őket - derítették ki amerikai kutatók.

Ezek a rovarok éles, 90 fokos hajtűkanyarokat tesznek, hogy elmeneküljenek a támadó elől - magyarázták a Seattle-i Washington Egyetem kutatói a Science tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A kutatók három rendkívüli gyorsaságú videokamerát használtak, amelyek másodpercenként 7500 képet tudnak készíteni. Annak a 40-50 muslicának a szárny- és testmozdulatait vették filmre, amelyek egy hengerben röpködtek, miközben ragadozó képét villantották fel előttük - olvasható a BBC hírportálján.

Michael Dickinson, a kutatás vezetője elmondta, többet szerettek volna megtudni arról, hogyan dolgozzák fel a legyek a vizuális információt.

Gyorsan értelmezik a látványt... Már születésüktől rendkívül ügyesen repülnek. Olyan ez, mintha egy újszülöttet beültetnénk a vadászrepülő pilótafülkéjébe, ő pedig pontosan tudná, mit kell tennie" - magyarázta Dickinson.

Precízen és sebesen számítják ki, hogyan kerüljék el a veszélyt, és ehhez olyan apró agy áll rendelkezésükre, mint egy sókristály - fogalmazott Florian Muijres, a kutatás egy másik résztvevője.

A videofelvételek elemzésében az volt a legmeglepőbb, hogy az éles irányváltásoknál alig volt érzékelhető a szárnyak csapásszámának változása. Dickinson szerint ez azt mutatja, hogy a légy idegrendszere nagyon finom skálán képes irányítani a mozdulatokat.

A kutatók megfigyelték, hogy a legyek tökéletes irányváltást hajtanak végre öt ezredmásodpercen belül a testük elfordításával és szárnyuk finom kis legyintésével.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy megvizsgálják, mi történik a rovar agyában, amikor ezeket a rendkívül gyors irányváltásokat végrehajtja.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×