eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Három éve dúl a véres háború

Világszerte megemlékezéseket tartottak a három éve kirobbant szíriai konfliktus miatt - közben Asszád elnök rezsimje parlamenti elnökválasztásokat szervez. A kormány úgy érzi, hogy nyerésre áll a polgárháborúban.

Segély- és civilszervezetek több mint 40 országban szerveztek gyertyás megemlékezést a szíriai konflikus hároméves évfordulója alkalmából. Még a titokzatos utcai festő, Banksy is átalakította egyik híres festményét, a piros léggömbös lányt, akit fejkendőbe öltöztetett.

A polgárháború kezdetét attól számítják, amikor az Asszád-kormány erői tüzet nyitottak a hatalma ellen tüntetők tömegére. 2011 márciusa óta több mint 130 ezer ember halt meg a brutális támadásokban és harcokban, 9 millióan menekültek el otthonukból.

Szíriában megjelentek az iszlamista szélsőségesek és a demokráciapárti mozgalomként indult ellenállás után a háború szektás vallási harccá változott. Szíria emellett az egymással szembenálló regionális hatalmak, a siíta Irán és a szunnita arab országok, valamint a nagyhatalmak, az Egyesült Államok és Oroszország közvetett háborús terepévé is vált.

A rezsim által elkövetett atrocitások mellett, az ellene harcoló erők között megtalálható szélsőséges iszlamisták és Al-Kaida tagok is súlyos kegyetlenkedéseket hajtottak végre.

A nyugatiak és az oroszok valamint a kínaiak szembenállása miatt az ENSZ nem tudta megfékezni az Asszád-rezsimet és rávenni a hatalommegosztásra. A tavaly augusztusi brutális vegyi támadás után azonban annyit sikerült elérni, hogy Szíria feladja vegyifegyver - arzenálját.

A nyugatiak azzal is szembesültek, hogy a lázadók támogatásával éppenséggel a nyugatellenes szélsőséges iszlámistákat is megerősítenék. A mérsékelt szíriai ellenzéki erők immár nemcsak a rezsim, de a helyi Al-Kaida, az ISIS ellen is háborúznak.

Miközben Washington és Moszkva Ukrajna miatt néz farkasszemet egymással, Asszád csapatai offenzívát indítottak a lázadó kézre került területek visszafoglalására.

A stratégia része, hogy a kormányzat számára hasznos térségeket vonják ellenőrzés alá - így a tengerpartot a nagy északi városokat, a déli régiót és a főbb utakat.

"Ha nem lesz nyugati beavatkozás, akkor még évekig eltarthat a háború" - mondják elemzők. Egyelőre egyik fél sem elég erős ahhoz, hogy legyőzze a másikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×