eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Langyos kampány Szlovákiában

Tartalom nélküli, szürke, amolyan "szlovák módra lezavart" kampány előzte meg az államfőválasztás első fordulóját - állítják az elemzők. Hiányzott a konfrontáció, a párbeszéd, és a kézzel fogható elképzelések. A jelöltek közhelyeket ismételgettek, így különösebb mozgósítás aligha várható.

Langyos kampányt produkáltak az államfőjelöltek - vélik a politológusok és egyéb elemzők. Ján Baránek szerint érdekesebb hetek lennének mögöttünk, ha a jelöltek ütköztették volna elképzeléseiket. "Azt vártam, hogy összecsapnak, és elkezdenek vitázni elképzeléseikről, hogy miként képzelik az ország jövőjét" - mondta a Polis közvélemény-kutató ügynökség vezetője. Szerinte külföldön sokkal pörgősebb és mozgalmasabb korteshadjáratok vannak.

Szlovák sajátosságnak tartja, hogy a jelöltek azt hiszik, a választó nem szereti a konfrontációt, vagyis ha a jelöltek egymást támadják. "Pedig ennek éppen a fordítottja igaz. A tévénézőket csak konfliktusokkal lehet a képernyőhöz ragasztani. Dinamikus, arrogáns párbeszédeket várnak, mert ezek árulják el a legtöbbet a jelöltekről" - véli Baránek.

A tartalmat hiányolja a kampányból Juraj Maru¹iak is. A Szlovák Tudományos Akadémia politológusa szerint az egyetlen érdekes kérdés az volt, ki lesz Robert Fico kihívója a második körben, vagyis hogy melyik jelölt képes az utolsó hetekben jelentősen megnövelni támogatottságát.

Különösebb mobilizáló erővel egyik jelölt sem hatott a választókra - véli Grigorij Mese¾nikov. A politikai elemző szerint nem beszélhetünk nagyobb mozgósításról, mint 2009-ben. "Az utóbbi időben viszont elindult a Kiska elleni lejárató hadjárat, amely hasonló ahhoz, amit Iveta Radièová ellen folytattak öt éve" - mutat rá az IVO társadalomkutató intézet vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×