eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

NATO-gépek erősítik a román és lengyel légteret

A NATO Awacs felderítő gépeket küld a román és a lengyel légtérbe az Ukrajnában kibontakozott válságra válaszul - közölte a szövetség. Azt követően, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Krím-félszigetet, az Egyesült Államok közölte, hogy vadászgépeket küld Lengyelországba.

A Krímben folytatódik a XXI. századi furcsa háború. Miközben a katonák és a fegyveres önkéntesek farkasszemet néznek az ukrán katonákkal és hadfitengerészekkel, a félszigeten gőzerővel készítik elő a hétvégi népszavazást.

Ennek eredményét - amely várhatóan az lesz, hogy a Krím csatlakozzon Oroszországhoz - az ukránok és a nyugat nem fogadja el, Moszkva viszont legitimnek tartja majd.

A NATO 28 tagállamának nagykövetei ebben a helyzetben döntöttek úgy, hogy az ukrán határok közelében járőrözésbe kezdenek a szövetség felderítő gépei az AWACS-ok, amelyeket könnyű felismerni a törzsükre szerelt nagyméretű radarokról.

Brüsszelben közölték, hogy a gépek csak a két tagállam, Lengyelország és Románia légterében teljesítenek majd szolgálatot és elkerülik az ukrán vagy orosz légteret. Az üzenet azonban Moszkva felé egyértelmű: így jelzik, hogy nem fogadják el a Krím tervezett leválasztását Ukrajnáról.

Az Egyesült Államok korábban közölte, hogy F-16-os vadászgépeket küld Lengyelországba és Litvániába.

A magát a krími autonóm köztársaság miniszterelnökének mondó Szergej Akszjonov közben közölte: "államosítják" az ukrán haditengerészet hajóit és emellett a Csernomornyeftyegaz nevű energiacég vízi járműveit is.

"Nem engedjük őket kihajózni, elzártuk az utat" - mondta. Akszjonov arról is beszélt, hogy "állami kézbe" kerül egy naperőmű is, de a magántulajdonhoz nem nyúlnak.

Az oroszbarát krími hatóságok azt tervezik, hogy a félsziget belép a rubel-zónába és minden céget a bejegyeznek az orosz törvények szerint.

Kijevben az új ukrán kormány blokkolta a krími vezetés számláit, ám az elszakadni kívánó terület vezetői szerint "mindenki megkapja a nyugdíját és a fizetését", mert orosz bankokban nyitnak számlákat.

Vlagyimir Konsztantyinov a Krími Legfelsőbb Tanács elnöke moszkvai útja után azt mondta, hogy ha a Krím csatlakozik Oroszországhoz, akkor "Moszkva garanciát vállal arra, hogy megduplázza a terület költségvetését" - ez még magát a krími illetékest is meglepte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×