eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Cameron barátkozik Európával

David Cameron brit miniszterelnök szeretné javítani az Európai Unió és országa kölcsönös viszonyát, de nem adja fel fáradozását annak a megvalósítására, hogy Brüsszel kisebb súllyal határozza meg a tagnemzetek törvényeit és szabályzatrendszerét. Az uniós központosítás legbefolyásosabb ösztönzőjét, Angela Merkel német kancellárt csütörtökön látja vendégül Angliában, és igyekszik minél jobb légkört teremteni a vele folytatandó tárgyalásokhoz.

Angela Merkel kancellár igazi díszvendég lesz a héten Angliában. Beszédet mond a parlamentben, Cameron miniszterelnökkel ebédel a Downing Street tízben, majd II. Erzsébet királynővel teázik a Buckingham Palotában.

A brit kormányfő és a német kancellár tárgyalásainak napirendjén a májusi Európai Uniós választás lesz a főtéma, s az is, hogy kit látnának legszívesebben az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács élén.

De David Cameron számára ugyanilyen fontos, hogy részletezze, mitől berzenkedik ő és a brit szavazók jelentős része, Brüsszel központi irányítását illetően. A miniszterelnök megígérte, hogy még 2017 vége előtt népszavazás lesz, egyetlen kérdéssel a szavazólapon: bent maradjon-e Nagy-Britannia az Európai Unióban, vagy sem?

Cameron "igen"-párti, de feltételekkel. S tisztában van azzal, hogy uniós reformlépésekre tett javaslatainak a meghallgatása vagy elutasítása befolyásolja a soron következő brit parlamenti választások eredményét. Ezért kezdett tárgyalássorozatot befolyásos európai vezetőkkel. Nem rég Francois Hollande-ot egy vidéki kocsmába hívta meg sörözni, múlt pénteken Mark Rutte holland holland kormányfőt a mindenkori brit miniszterelnök hétvégi pihenését és informális eszmecseréit szolgáló vidéki kastélyban, a Chequers-ben látta vendégül, Angela Merkellel a Dowing Street 10-ben ebédel, s rövidesen találkozik ír kollegájával, Enda Kennyvel.

David Cameronnak a brit képviselőválasztások előtt kell meggyőznie az európai tagság fenntarthatóságában kételkedőket, azt a réteget is, amely jelenleg Nigel Farage függetlenségi UKIP pártjához kezd átállni, hogy bízhatnak benne, lesz foganatja az európai központosítás erősítése elleni érveinek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×