eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mégis igazat mond a hajótörött?

Egy amerikai tudományos kutatás szerint igazat mondhat az a férfi, aki azt állítja, hogy több, mint egy éven át sodródott a Csendes-óceánon és nyers madárhússal táplálkozott.

A Hawaii Egyetem tanulmánya a Csendes-óceánon uralkodó széljárást és áramlatokat vizsgálta abban az időszakban, amikor José Salvador Alvarenga állítása szerint egy csónakban sodródott a tengeren.

Alvarenga akkor került be a híradásokba, amikor két héttel ezelőtt partra vetődött a távoli, Marshall-szigeteken, 13 hónappal azután, hogy halászni indult Mexikóból.
A hosszú szakállat növesztett és csapzott kinézetű férfi azt állította, nyers madárhúst evett, teknősök vérét, esővizet és a saját vizeletét itta, így maradt életben.

Alvarenga állítólag bejárt útja egybevág a Hawaii Egyetem modelljével - mondták el kutatók. A tudósok a Csendes-óceánon a 2011-es pusztító cunami után Japánból Hawaii felé haladó törmelék és szemét útja alapján építették fel áramlási modelljüket.

"A szökőár után másfél- két és fél évvel, felfordult halászhajók vetődtek partra Hawaiinál. Ez alapján reális modellt tudtunk felállítani és ezzel szimulálni a Mexikóból indult halász útját- mondta Jan Hafner a tanulmány egyik szerzője, a Nemzetközi Csendes-óceáni Kutatóközpont munkatársa.

Alvarenga azt mondta, hogy 12 és félezer kilométeren át sodródott, miután hajója motorja felmondta a szolgálatot. A hajón ragadt egy 24 éves férfi, aki útitársa szerint éhen halt, mert nem tudta megenni a nyers halat, madarakat és teknősöket. A fiatalember holttestét beledobta a vízbe - mondta a férfi.
Sokan ugyanakkor továbbra is szkeptikusan kezelik a történetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×