eur:
391.29
usd:
366.68
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A svájciak még az EU-s bevándorlók előtt is becsuknák a kaput

Kis többséggel az uniós bevándorlás szigorítására szavaztak a svájciak. A vasárnapi referendum eredménye feszültséget kelthet a multi cégekkel és az Európai Unióval fenntartott viszonyban.

Bár Svájc nem az Európai Unió tagja, de szoros kapcsolatokat tart fenn a 28-tagú blokkal és a szabad utazást biztosító schengeni egyezmény aláírója is. Egy sor kétoldalú megállapodást kötött a közösséggel, és ezek nyomán az uniós állampolgárok gyakorlatilag gond nélkül tudnak munkát vállalni Svájcban, ahogy a svájciak is az unióban.

Nacionalista pártok azonban kampányba kezdtek, azt állítva, hogy "túlnépesedik" az alpesi ország és megugrik a muzulmánok száma.

Emiatt a népszavazáson már arról kérdezték a polgárokat, hogy akarják-e a bevándorlás minden fajtájának - tehát az uniós munkavállalók érkezésének - a szigorítását?

A voks előtt még a nem tábor vezetett, de vasárnapra a nacionalisták erőre kaptak és végül a szavazók 50,3 százaléka támogatta, hogy Svájc bevándorlási kvótákat állítson fel.

A becslések szerint 30 ezer szavazaton dőlt el a népszavazás. Különösen a vidékiek támogatták a keményebb fellépést, míg a városok, Basel, Genf és Zürich lakossága ellenezte a bevándorlási feltételek szigorítását. A nyugati, francia-ajkú kantonok többségben a korlátozás ellen, a keleti, német-ajkú kantonok pedig mellette szavaztak.

A svájci törvények értelmében a kormánynak most újra kell tárgyalnia az EU-val a személyek szabad mozgásáról szóló egyezményt, bár hogy pontosan hogyan és mikor szigorítanak, azt nem tudni. A kelet- és közép-európai országok esetében már két évvel ezelőtt korlátozták a bevándorlást.

Most több százezer német, francia, olasz és más nyugat-európai polgárt is érint majd a szigorítás. Üzleti körök a népszavazás előtt arra figyelmeztettek, hogy tavaly 80 ezren települtek az országba, akik fontosak a gazdaságnak. A bevándorlás korlátozása svájci polgárok munkahelyeit is veszélybe sodorná - hangoztatták. A Svájci Bankárszövetség nemtetszését fejezte ki, és arra sürgette a kormányt, hogy magyarázza el az EU-nak álláspontját.

Brüsszelben "sajnálkozással" fogadták az eredményt, de azt mondták, látni akarják, hogyan hajtja végre a svájci kabinet a választók akaratát. A kérdést úgy fogalmazták meg, hogy a svájci kormány eldöntheti: évente hány külföldi bevándorlót enged be és hogy azok honnan érkezhetnek. A népszavazási kérdés értelmében a kormánynak korlátoznia kell majd a bevándorlók által hozható családtagok számát Svájcban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×