eur:
390.74
usd:
364.43
bux:
68242.23
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Életfogytiglan fenyegeti a brit barikádharcosokat

A brit ügyészség figyelmeztette azokat, akik Nagy-Britanniából Szíriába utaznak azzal a céllal, hogy a felkelők oldalán részt vegyenek a harcokban: törvénybeütköző cselekményt hajtanak végre, és ez akár életfogytiglan tartó börtönnel is büntethető.

Az ügyész emlékeztetett arra, hogy egy 2006-ban hozott brit törvény szerint bűncselekmény külföldön fegyveres harcokban részt venni, még akkor is, ha ez - mint az ügyész mondta - "valamelyik gyűlölt diktátor ellen folyik".

1936-39-ben százával utaztak angol baloldaliak Spanyolországba, hogy bekapcsolódjanak a köztársaságiak polgárháborús küzdelmébe. Most azonban másról van szó. Nagy-Britanniából brit állampolgárságú mohamedán ázsiaiak és közel-keletiek szöknek be Szíriába, mennek el barikádharcosnak. Ezek kiképzőtáborokban sajátítják el a fegyverforgatást és a robbanóanyagok ismeretét, s fennáll a veszély, hogy visszatérve, Angliában folytatják merényletekkel dzsihád harcukat a mohamedán tanok érvényesítéséért.

A törvény szerint tíz évig terjedő börtönnel sújtható, aki külföldön katonai kiképzőtáborozáson vesz részt. A brit terrorelhárítást az aggasztja, hogy olyan szíriai lázadó csoportok toboroznak, mint például az Angliában betiltott al-Nuszra front, amelyeknek szoros kapcsolatuk van az Al-kaidával. Január óta tizenhat brit állampolgárságú fiatalt vettek őrizetbe, miután kiderült róluk, hogy kiképzés után tértek vissza. Úgy tudni, több százan harcolnak a szíriai barikádokon.

Az elhárítás kinyomozta, hogy az Angliából érkezők kiképzését egy Yilmaz néven ismert holland állampolgárságú mohamedán végzi, aki jól beszél angolul és egy ideig hivatásos katona volt. A londoni esti lap közölte a magas, szakállas férfi fényképét, amint gyorstüzelő fegyverével pózol, két mosolygó, puskát szorongató londoni fiatal: a 23 éves Mohamed-el-Araj és a 22 éves Csukri Ellekhlifi között. Múlt nyáron mindketten életüket vesztették a szíriai harcokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×