eur:
390.69
usd:
364.12
bux:
68366.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Biztosra ment a Microsoft az új vezérrel

Megvan a Microsoft új főnöke, miközben a társalapító, Bill Gates távozik az elnöki posztról és tanácsadóként folytatja. A szoftvervállalat élére az indiai születésű Satya Nadellát nevezték ki, aki már eddig is a cégnél dolgozott.

Öt hónapig keresték az új Microsoft-vezért, pedig végig ott volt szemük előtt.

A karizmatikus, egyesek szerint bizarr viselkedésű Steve Balmer utóda a 46 éves és Indiában született Satya Nadella lesz, aki eddig az úgynevezett "felhő"-divízió vezetője volt a cégnél.

Fejvadászok csoportja a világ legismertebb cégvezetői között kereste a Microsoft leendő vezérigazgatóját. Végül elemzők szerint a vállalat "nem kockáztatott" és saját emberét nevezte ki.

A közel 40 éves Microsoft történetében Nadella mindössze a 3. vezérigazgató. Előtte a társalapító Bill Gates, majd Steve Ballmer állt a szoftveróriás élén.

Bár a Microsoft Windows operációs rendszere sokáig egyeduralkodó volt a piacon, az utóbbi években csökkent piaci részesedése az Apple, a Google és a Facebook javára, amelyek nemcsak programokat, de hardvert és online szolgáltatásokat is fejlesztettek.

A Microsoft most megpróbált nagy hírverést csinálni új főnökének, akit egy elegáns honlapon mutatnak be. Nadella, aki 22 éve csatlakozott a vállalathoz, azt mondta: "A mi iparágunk nem tiszteli a hagyományt, csak az innovációt. Meg kell ragadnunk a lehetőségeket, gyorsabban kell mozdulnunk és folyamatosan át kell alakulnunk. Az én szerepemet abban látom, hogy gyorsabban juttassuk el fogyasztóinkhoz az innovatív termékeket" - mondta.

Az oldalon az is kiderül, hogy a Hiderabádban született új Microsoft-vezér szenvedélye a krikett, de manapság verseket olvasgatva szeret pihenni. "A versek olyanok, mint a kód. A mondandójukat hosszasan is le lehet írni, de a versek mégis pár sorban is vissza tudják adni a lényeget" - jegyezte meg. Nadella számítástechnikai diplomáját a Wiscounsin Egyetemen, MBA fokozatát pedig a Chicagói Egyetemen szerezte.

Elődje, Steve Ballmer már tavaly augusztusban bejelentette távozását. A sokáig a Windowsból, az Office és más programcsomagokból remekül megélő vállalat az utóbbi időben sok ügyfelet vesztett a rivális online szolgáltatások miatt.

Egyes ágazati elemzők megjegyzik: a Microsoft úttörő volt az okos-telefonok, táblagépek és felhő-szolgáltatások terén, de más cégek jobban valósították meg az ötleteket. Nadella kinevezése kapcsán pedig burkoltan arra utaltak, hogy a vállalat még mindig nem mer kockáztatni.

Az átszervezés részeként Bill Gates feladja elnöki posztját és az alapító és technológiai tanácsadó címet kapja az igazgatótanácsban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×