eur:
391.28
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ellenzéki csatározás Ukrajnában - az elnök pihen

Viktor Janukovics nem adja meg könnyen magát. A betegszabadságot kivett ukrán elnök azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy csak élezi a politikai feszültséget, miközben a kormány mindent megtesz a válságkezelésért.

Miközben egyes politikusok már polgárháborús veszélyről beszélnek Ukrajnában, Viktor Janukovics elnök továbbra is szembeszegül ellenzékével. Az elnöki honlapon bejelentették, hogy Janukovics megfázással és magas lázzal küzd és ezért betegszabadságra vonul.

Közben azonban bírálta az ellenzékieket, akiket azzal vádol, hogy olajat öntenek a tűzre és a fagyos utcákra küldik az embereket tiltakozni.

Vitalij Klicsko, az UDAR párt vezére azzal vágott vissza, hogy "az elnök megpróbál érzéketlen maradni az országot megrengető politikai válság iránt".

Janukovicsra komoly nyomás nehezedik a két hónapja tartó kormányellenes tüntetések miatt. Az elnök politikai csoportja, a Régiók Pártja a parlamentben megszavazta, hogy adjanak amnesztiát a kormányellenes tüntetőknek, de csak akkor, ha azok felhagynak a középületek bojkottjával - mindezt felháborodva fogadták az ellenzékiek.

Klicsko ezt úgy kommentálta, hogy a törvény még tovább fokozza a feszültséget az ukrán társadalomban.

Közben egyfajta belháború robbant ki a kormányellenes erők soraiban. A nacionalista Szvoboda párt "önvédelmi erői" erőszakkal távolították el az elfoglalt Mezőgazdasági Minisztériumból a Szplina Szprava csoport tagjait. A támadók baseballütőkkel és tűzoltófecskendőkkel érkeztek és legkevesebb hat ember került kórházba az összecsapás miatt - írta a Telegraph című lap.

A Szvoboda azt akarta elérni, hogy az amnesztiatörvény rendelkezéseinek eleget téve a többi ellenzéki távozzon az elfoglalt kormányépületekből. Tudósítók megjegyzik, hogy a két kormányellenes párt közötti ellentét a tiltakozások kezdetére vezethető vissza.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Euromajdan tiltakozótábor védelmére létrehozott önkéntes erők közel ötezer fős serege több századra oszlik és ezek más és más csoportokat támogatnak, miközben a hivatalos ellenzéki vezetőket nem tartják tiszteletben.

Vannak olyan századok, amelyeket kozákok irányítanak, másokat az afgán háború veteránjai vagy a Pravij Szektor radikális-nacionalista szervezet. A radikálisok azt mondják magukról: az ellenzéki politikusok az ő nyomásukra voltak kénytelenek nemet mondani az amnesztiatörvényre.

A legújabb félkatonai csoportosulás a "Nemzeti Gárda", amelyről az önvédelmi századokat elvileg irányító Andrej Parubij képviselő azt mondta: fogalma sincs róla, hogy kikből áll. Az ukrán média szerint a fegyvertartási engedéllyel rendelkező polgárokból szerveződhetett a csoport - ez komoly veszélyt jelentene: Kijevben 400 ezerre becsülik a törvényesen bejelentett lőfegyverek számát.

Közben telefonon beszélt az ukrán ellenzék vezetőivel John Kerry amerikai külügyminiszter, aki támogatásáról biztosította Ukrajna európai integrációját és a válság békés rendezésére szólított fel - jelentette péntekre virradóra az ukrán média.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×