eur:
389.63
usd:
361.82
bux:
68511.54
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megfutamított rendőrök Kijevben

Miközben az ukrán ellenzék mérlegeli Janukovics elnök megbékélési ajánlatát, a radikális tüntetők elüldözték a rendőröket a tiltakozások helyszínéhez közeli épületből.

A radikális ukrán tüntetők vasárnap hajnalban ütöttek rajta a rendőrökön, akik a tiltakozások két központi helyszíne, a Grusevszkij utca és az Európa tér közötti koncertteremben, az Ukrajna Házban húzódtak meg.

A terepszínű ruhában érkező, motoros és építőmunkás-sisakokat viselő tüntetőket a rendőrök hang- és fénygránátokkal próbálták meg visszaszorítani, de végül egyesével elhagyták az épületet a támadó éljenzése közepette.

A fekete-piros, nacionalista zászlókkal felvonuló terepruhás és símaszkos aktivisták később egy időre abbahagyták a harcot, amikor halott bajtársuk nyitott koporsóját végigvitték Kijev néhány központi utcáján. Azt állították, hogy a fiatalemberrel egy rendőrségi mesterlövész végzett.

A nemzeti radikálisok "önvédelmi parancsnoka" azt mondta a riportereknek, hogy a ház tetején olyan kaliberű töltényeket fedeztek fel, mint amilyen a szíven lőtt, 25 éves Mihail Zsiznevszkijjel végzett.

Több ezren a "hős" szót kántálták és az ukrán nemzeti himnuszt énekelték, amikor elhaladt előttük a koporsó.

Janukovics elnök számára komoly veszteség volt az Ukrajna Ház feladása, ugyanakkor az államfőt még mindig sokan támogatják, annak ellenére, hogy tömegtüntetések robbantak ki, amiért nem volt hajlandó aláírni a tervezett társulási szerződést az Európai Unióval november végén.

Mindeközben az ellenzéki pártok az elnök hatalommegosztási javaslatát mérlegelték. Janukovics Arszenyij Jacenjuk ellenzéki vezetőnek a miniszterelnöki posztot, Vitalij Klicsko egykori boksz-világbajnoknak pedig a miniszterelnök-helyettesi pozíciót ajánlotta fel.

Feltételül szabta ugyanakkor, hogy az ellenzék visszavonja a tüntetőket és szolgáltassa vissza az elfoglalt kormányépületeket.

Nyugat-Ukrajna után most már az oroszajkú, keleti országrészben is tiltakozások robbantak ki. A Kijevtől 390 kilométerre, dél-keletre fekvő Dnyipropetrovszkban több száz tüntető rohanta le a helyi önkormányzat épületét, de a rohamrendőrök visszaverték őket.

Közben hétfőre virradóra az ukrán média azt jelentette: a kormányellenes tüntetők elfoglalták Kijevben az igazságügyi minisztérium egyik épületét.

Az ukrán belügyminisztérium pedig arról tájékoztatott, hogy a husángokkal és vasrudakkal felfegyverzett, símaszkot és sisakot viselő tüntetők nem engedték be az épületbe a helyszínre érkező rendőröket. Közölték, azért kerítették hatalmukba a minisztériumot, hogy ott éjszakázzanak és felmelegedjenek. A védelmi tárca szerint a behatolók eltorlaszolták belülről a minisztérium udvarának autóbehajtóját. A belügyminisztérium nyomozást indított az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Megvásárolta a Wilhelm von Finck csoport tagvállalataként működő Euro Real Estate az IMMOFINANZ-tól a City Tower Vienna-t - számolt be róla az eladó. A 87 méter magas irodaépület több mint 150 millió eurós (kb. 58 milliárd forint) vételára az idei év eddigi legmagasabb összegű tranzakciója az osztrák ingatlanpiac irodaszegmensében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×