eur:
389.15
usd:
361.32
bux:
68450.8
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ukrajna - Erőszakos összecsapásokba torkollt a tiltakozás

Erőszakos összecsapásokba torkollt Kijevben a Janukovics elnök elleni tiltakozás. Néhány nappal azután, hogy a parlament a tüntetéseket gyakorlatilag tiltó törvényt fogadott el, az elégedetlenek összecsaptak a rendőrséggel.

Az ukrán fővárosban vasárnap ismét több tízezer - becslések szerint százezer - ember vonult az utcákra, hogy kifejezze haragját Viktor Janukovics elnökkel szemben.

Több száz radikális tiltakozó botokkal és láncokkal támadt a rohamrendőrökre és megpróbált a kordonon áttörve eljutni az ukrán parlament épületéhez.

A tüntetők kendőkkel takarták el az arcukat, vagy maszkot viseltek - amivel megszegték a tüntetésekről szóló új ukrán törvényt. Nemcsak botokkal támadtak, de köveket és petárdákat is dobáltak.

A jogvédők és nyugati kormányok által bírált törvény szerint az engedély nélkül emelt pódiumok és a hangosbeszélők használata is büntetendő cselekmény. Emellett tiltja a sisakok viseletét is. Sok tüntető tiltakozásul lábast és fémből vagy műanyagból készült tésztaszűrőt húzott a sapkájára.

A támadásra a rendőrök nagy zajt csapó vakítógránátokkal válaszoltak, aminek nyomán többen megsérültek és vízágyút is bevetettek. Figyelmeztették a tüntetőket, hogy a kormányépületek elleni támadást a törvény immár 15 év börtönnel büntetheti.

Vitalij Klicsko nehézsúlyú ökölvívó világbajnok, az Udar párt vezetője megpróbálta lenyugtatni a tömeget, de egy tűzoltókészülékből porral fújták le. "Felszólítom Janukovicsot, hogy legyen ereje elkerülni Ceaucescu és Kadhafi sorsát" - emlékeztette a két kivégzett diktátor sorsára az ukrán elnököt.

Miközben Klicsko eredménytelenül próbálta meggyőzni a tüntetők kemény magját, azok petárdákkal dobálták a rendőröket, akik kénytelenek voltak pajzsaik mögé bújni. Két üres rendőrbuszt fel is gyújtottak.

Miközben a radikálisok a rendőrökkel csatáztak, a tüntetők táborát sisakos emberek védték az esetleges rendőri fellépéstől. Sok békés tüntető elítélte a radikálisokat, sőt, még az ellenzéki politikusokat is kifütyülték, mert azok azt mondták, hogy alternatív kormányt és parlamentet akarnak létrehozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Leszúrt a forint

Leszúrt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×