eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szemérmes a francia sajtó - titokban maradtak Hollande kiruccanásai

Továbbra is kórházban piheni ki a francia first-lady az élettársa, Francois Hollande hűtlensége okozta érzelmi megrázkódtatást, miközben az angolszász média csaknem megvetően ír a francia újságírókról, akik szerintük szolgai módon kezelik az államfő nőügyét.

Mi vagyunk bolondok, vagy ők? - ezt a kérdést teszi fel az angol The Guardian baloldali napilap annak kapcsán, hogy a Francois Hollande által kedden tartott sajtótájékoztatón a jelen lévő újságírók szó nélkül elfogadták, hogy a magánélet szentségére hivatkozva az államfő nem nyilatkozott az elmúlt héten nagy port felvert nőügyéről.

A legtöbb brit lap úgy véli, hogy Franciaországban továbbra is királynak kijáró tisztelettel viszonyulnak az államfőhöz, ez lehet a magyarázata szerintük annak, hogy Hollande elkerülhette az új barátnőjére vagy a Closer című bulvárlap által múlt héten leleplezett titkos éjszakai kiruccanásaira vonatkozó kérdéseket, melyeket hasonló esetben brit vagy amerikai politikus biztosan nem úszott volna meg.

Francois Hollande tehát nem tisztázta, hogy kit kell élettársának tekinteni, a jelenleg kórházban ápolt Valérie Trierweiller-t, akivel 2000. óta él együtt, vagy újdonsült barátnőjét, a 41 éves Julie Gayet színésznőt? Az elmúlt napokban az mindenesetre kiderült, hogy az államfő új kapcsolatának kialakulása tavaly júliusra tehető, és bár Hollande hat hónappal ezelőtt nyilvánosan is megmutatkozott Julie Gayet-vel, akkor egyetlen média sem közölt az eseményről hírt vagy fényképet.

Ez a viszonyulás most sokakban Francois Mitterand néhai, ugyancsak szocialista államfő történetét idézi fel, akinek a média cinkosságával évekig sikerült eltitkolnia nemcsak azt, hogy felesége mellett egy másik nő is volt az életében, hanem azt is, hogy ebből a kapcsolatból egy lánya is született. A reakciókból az is egyre inkább érzékelhető, hogy az államfő nőügyei mégsem tekinthetők kizárólag magánügynek, sokan azt találgatják ugyanis, hogy Hollande titkának ismerői részesültek-e hallgatásuk fejében valamilyen ellentételezésben.

Sőt, a Valeurs Actuelles című jobboldali hetilap szerkesztői szerint azt is tudni kellene, hogy készülhetett-e zsarolásra alkalmas titkos hang- vagy videofelvétel abban a lakásban, ahol az elmúlt hónapokban Hollande éjszakánként barátnőjével találkozgatott, mint ahogy az is egyre többeket érdekel, hogy Julie Gayet biztonságának szavatolására fordítanak-e máris állami forrásokat?

A fenti kérdésekre egyelőre nincs válasz, ehelyett a politikusok a mindenkori államfő feleségének vagy élettársának a státuszáról vitáznak. A szocialisták szerint egyszerűen meg kell szüntetni ezt a hivatalosan amúgy sem létező pozíciót, mások szerint azt egyértelműbbé kell tenni. Francois Holland-ot a Kereszténydemokrata párt elnökasszonya mindeközben érzéketlenséggel vádolta meg, mondván, a jelek szerint használt "papírzsebkendőként" készül eldobni Valérie Trierweiller-t, mások azt vetik szemére, hogy múlt pénteken történt kórházba szállítása óta egyszer sem látogatta meg a first-lady-t.

A franciák által amúgy nem igazán kedvelt Valérie Trierweiller-rel szemben közben komoly együttérzés észlelhető a közvéleményben, sokan arra emlékeztetnek, hogy a 48 éves asszonyt semmilyen jogi aktus sem köti az államfőhöz, így elvileg bármikor eltávolítható az elnöki palotából, ahol jelenleg irodával és személyzettel rendelkezik. Abban mindenki egyetért, hogy ez az állapot meglehetősen megalázó lehet számára, és ennek kapcsán sokan arra emlékeztetnek, hogy a baloldal által oly sokat támadott házasság intézményét egyebek mellett az ilyen helyzetek kivédésére "találták ki".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×