eur:
389.23
usd:
363.74
bux:
68173.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Januárban vesznek karácsonyi ajándékot a franciák

Bár a franciák továbbra is nyögik a gazdasági válságot, a gyermekeknek szánt idei karácsonyi ajándék-büdzsé nemhogy csökkenne, inkább emelkedni fog és a vacsorára is több pénz jut. Németország lakossága pedig idén karácsonykor a korábbinál is nagyobb bizakodással tekint a jövőbe.

A pénztelenség azonban rányomja a bélyegét a szokásokra: az utóbbi napokban egymást érő elemzések szerint a megkérdezettek egyharmada januárban veszi meg a karácsonyi ajándékot Franciaországban.

A Deloitte pénzügyi tanácsadó iroda a napokban kiszámolta: egy francia háztartás idén átlagosan 531 eurót, mai árfolyamon közel 160 ezer forintot fordít a karácsonyi ünnepekre, ez a keret az ajándékokat, illetve a hagyományos karácsonyi vacsorára szánt kiadásokat egyaránt tartalmazza. Az összeg alig egy százalékos visszaesést jelent a 2012-es karácsonyi büdzsékhez képest, amiből az elemzők arra következtetnek, hogy az idei év gazdasági nehézségei, illetve a 2014-re vonatkozó, meglehetősen sötét kilátások ellenére - vagy éppen azok feledtetésére - a franciák karácsonykor ünnepelni akarnak.

A felmérés szerint egy háztartás átlagosan 302 eurót költ az ajándékokra, ami a tavalyi évhez képest közel három százalékos visszaesést jelent, ám a karácsonyi vacsorára 175 eurót szánnak, ami két százalékkal haladja meg a 2012-es átlagbüdzsét. Érdekesség, hogy a gyermekeknek szánt ajándékokra a szülők idén 3 százalékkal több pénzt fordítanak, mint 2012-ben, de ennek az az ára, hogy a felnőttek ajándékára öt százalékkal kevesebb pénz marad.

Hogy mi kerül a karácsonyfa alá? A gyermekek és a kamaszok leginkább számítógépes játékokat, illetve az egyre népszerűbb és elterjedtebb érintőképernyős táblagépeket találnak majd a csomagokban, a felnőttek többnyire könyvet, csokoládét, parfümöt vagy más kozmetikumot ajándékoznak egymásnak. A franciák 47 százaléka egyébként az interneten beszerzett, használt tárggyal lepi meg szeretteit, egyharmaduk, különösen a 25 és 34 év közötti korosztályhoz tartozók pedig az ajándékok megvásárlását januárra, a karácsonyi ünnepeket követő nagy árleszállítások időszakára halasztja.

Németország lakossága idén karácsonykor a korábbinál is nagyobb bizakodással tekint a jövőbe. A napokban hivatalba lépett kormány összetétele megfelel a választók elvárásainak és a gazdasági vezetőktől származó hírek zöme is biztató - következésképpen a legtöbb otthonban különösebb aggodalmaktól mentesen gyújtják meg a karácsonyfa gyertyáit.

A karácsony előtt készült fogyasztói hangulat-index rekordszintre emelkedett, ugyanis a németek közel hét éve nem tekintettek akkora bizalommal az elkövetkező esztendő elé, mint jelenleg.

Erre alighanem minden okuk meg van, mert az infláció szintje rendkívül alacsony, a nemrég alakult kormány programja nagyjából egyezik a lakosság elsöprő többségének elképzeléseivel. A müncheni IFO gazdaságkutató intézet előrejelzése pedig arra utal, hogy jövőre a fellendülés üteme megközelíti a két százalékot - szemben az idei alig fél százalékkal. Egy nemrég készült közvélemény - kutatásból is az derül ki, hogy a németek zöme elégedettnek érzi magát. Nem véletlen ezek után, hogy a legtöbben a karácsonyt is békés hangulatban, a jövőbe vetett bizalommal ülik meg.

A korábbinál nagyvonalúbb volt az ajándékozási készség is: idén átlagosan 288 eurót költöttek ajándékokra. Ezek között ismét első helyen szerepelnek a könyvek, a második helyen a személytelen vásárlási utalványok állnak, ezt követik a ruházati cikkek, majd pedig a játékok.

Némi meglepetést keltett, hogy idén a gyerekek számára nem csupán a magas technológiával felszerelt cikkek iránt nyilvánult meg az érdeklődés, hanem ismét keresetté váltak a régimódi játékok, így babák, építőkockák vagy villanyvasutak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×