eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Uniós zászlóra cserélték Lenint

Kijevben az EU-párti tüntetők ledöntöttek egy még álló Lenin-szobrot és azt üzenték Janukovics elnöknek: ő a következő. A szobrot az Oroszországgal való szorosabb viszony jelképének tekintették, de az Uniópárti ellenzék vezetői elhatárolódtak az akciótól.

"Janukovics, te következel!" Ez a felirat díszelgett a Kijevben 1946 óta álló vörösgránit Lenin-szobor talapzatán. Az Uniós társulási szerződés elutasítása miatt dühös tüntetők kalapáccsal kezdték darabokra bontani az emlékművet és az immár üres talapzatra egy EU-zászlót helyeztek.

Sokak szerint az 1917-es bolsevik forradalom vezérének szobra az Oroszországgal való szorosabb kapcsolatokat jelképezi - a szomszédos országban is sok helyen állnak még Lenin-szobrok és léteznek Lenin nevét viselő utcák.

Az EU-val való szorosabb viszonyért kampányoló ellenzéki vezetők ugyanakkor úgy érzik: árthat ügyüknek a szobordöntés és igyekeztek elhatárolódni tőle.

A tüntetők már hetek óta szembeszegülnek a karhatalommal: barikádokat emeltek a Kijev központjában található Függetlenségi téren, sátorvárost állítottak fel, élelmiszer és - ruhaadományok segítik őket abban, hogy tovább tudjanak tiltakozni. Több kormányhivatalt is blokád alá vontak.

"Ez döntő pillanat Ukrajna számára, mert nem akarunk olyan országban élni, ahol a korrupció az úr és nincs igazságszolgáltatás" - mondta Vitalij Klicsko nehézsúlyú ökölvívó világbajnok, a stílusosan Udar (Ütés) nevet viselő ellenzéki párt vezére.

Az ellenzék szerint Janukovics elnök, aki pénteken tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a Moszvka által épített vámúnióba akarja beléptetni Ukrajnát, amit egyesek a Szovjetunió feltámasztására tett kísérletként látnak.

Az ukrán államfőről már korábban is ismert volt, hogy inkább Oroszországhoz húz, ám megválasztása után Brüsszel felé is nyitott. Az utolsó pillanatban azonban mégis megtagadta az EU-val tervezett történelmi társulási szerződés aláírását. Azzal érvelt, hogy a gyengélkedő ukrán gazdaság túl nagy árat fizetne azért, hogy az uniós termékek szabadon beáramolhatnak az ukrán piacra.

Miközben - főleg Nyugat-Ukrajnában - dühös tüntetők árasztották el az utcákat, Janukovics arról kezdett el beszélni, hogy "stratégiai partnerséget" tervez Moszkvával, de nem kötelezte el magát a vámunióban való tagság mellett.

Janukovics és Putyin is tagadta, hogy a hétvégén Szocsiban a vámunióról tárgyaltak volna. Kommentátorok szerint azonban arról állapodhadtak meg, hogy az EU-tól való elfordulásért cserébe, Ukrajna olcsóbb földgázhoz és más kedvezményekhez juthat.

Viktor Janukovics elnök hétfőn beleegyezett abba, hogy az ukrán vezetés tárgyaljon az ellenzék képviselőivel. Janukovics a tervek szerint kedden tárgyalóasztalhoz ül az ország három korábbi államfőjével - Leonyid Kravcsukkal, Leonyid Kucsmával és Viktor Juscsenkóval - , hogy megvitassa velük az Ukrajnában kialakult helyzet rendezésének lehetőségét. Szerhij Arbuzov, az elnökhöz közel álló, befolyásos első miniszterelnök-helyettes nem zárta ki, hogy a megbeszélésen szó lehet az ellenzék által követelt előre hozott elnök- és parlamenti választásokról.

Nem sokkal ezután azonban arról érkezett hír, hogy a rohamrendőrök elkezdték megtisztítani a tüntetőktől a kormánynegyedet.

 "Megkezdődött a tüntetők által megszállt terület ellenőrzőpontjai elleni rendőrségi roham" - jelentette ki Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke. Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) frakcióvezetője hozzátette, hogy értesülései szerint a rohamrendőrök verik a tüntetőket.

Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) vezetője kijelentette: "Ha Viktor Janukovics államfő erőszakot alkalmaz, azért ő fogja viselni a felelősséget".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×