eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Épül a palesztin elitváros

Vadonatúj város épül az Izrael által megszállt Ciszjordánia palesztin ellenőrzésű területén. A tervek szerint Ravábi városnak 30 ezer lakosa lesz és olyan fejlett létesítményekkel rendelkezik majd, mint a szomszédos izraeli telepek. A projekt sikeréhez azonban arra is szükség van, hogy Izrael átengedje a palesztin forgalmat.

Ravábi város neve magyarul annyit tesz hegyek. A ciszjordániai Rámalláhtól északra épül a palesztin területek első olyan városa, amelyet részletes terv alapján építenek fel és amely nem sokban hasonlít majd a térség kaotikus településeire.

Ravábiban nyitott bevásárló-pláza, konferencia-központ, 3 mozi, tudományos múzeum, edzőterem és futballstadion is lesz a rendezett sorokban álló lakóparkok mellett.

Az egymilliárd dollár összköltségű építési projektet egy palesztin-amerikai üzletember irányítja. "Ez egy üzenet arról, hogy mi is tényekkel tudunk előállni" - mondta Bassar Maszri, arra utalva, hogy Izrael ezt a kifejezést használja, amikor a megszállt övezetben épít zsidó településeket - és így vonakodik átadni a területet.

Ravábi építését John Kerry amerikai külügyminiszter és Tony Blair közel-keleti különmegbízott is támogatja, mert szerintük a palesztin középosztály otthonául szolgáló város lökést adhat a palesztin gazdaságnak.

A valódi elmozduláshoz azonban arra is szükség lenne, hogy elmozduljanak a holtpontról az izraeli-palesztin béketárgyalások. Emellett komoly probléma a Ravábiba való be-, illetve az onnan való kijutás.

Az oda vezető út három kilométeres szakaszát Izrael ellenőrzi. Bár ideiglenes engedélyt adott egy kétsávos út építésére, a végleges engedély még mindig nincs meg. Egy izraeli katonai szóvivő szerint erre akkor lesz lehetőség, ha az építők megvásárolják az út melletti földeket.

A gond az, hogy a tervezett út keresztezi az úgynevezett C-körzetet. Ez Ciszjordániának az a kétharmadnyi része, ahol nem a palesztinok az urak, hanem Izrael, és ahol 350 ezer izraeli telepes él.

Az út engedélyezéséért Tony Blair is lobbizott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknél. Õ maga azt mondta, hogy támogatja Ciszjordánia gazdasági fejlesztését, de nem volt hajlandó kommentálni az épülő palesztin város problémáját.

A Világbank szerint 30 százalékkal bővülhetne a palesztin gazdaság, ha garantált lenne a hozzáférés a területhez. Egyelőre azonban sokan vonakodnak ingatlant lekötni, mert attól tartanak, hogy az elitváros is elzárt településsé válhat. A projekt közben azért is megdrágult, mert a Palesztin Hatóság nem hozta létre a beígért infrastruktúrát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×