eur:
389.73
usd:
363.95
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

JFK - Gyilkossági túrák Dallasban

Dallas városa első ízben emlékezik meg hivatalosan Kennedy amerikai elnök 50 évvel ezelőtti meggyilkolásáról. Kommentátorok szerint Dallas nehezen tudja lerázni magáról "a gyűlölet városa" címkét.

A fiatal és fotogén John F. Kennedy - Jackie Kennedy elnöki házaspár egy új ígéret volt Amerikának a hatvanas évek elején.

Kennedy elnök ugyanakkor megosztó személyiség is volt, akit katolikus vallása és a fekete polgári jogi mozgalom támogatása miatt, sokan gyűlöltek az egykori rabszolgatartó déli államokban. Meggyilkolása előtt "Körözik hazaárulásért" feliratú szórólapokat osztogattak Dallasban, ahol Kennedyt utolérte a halál.

Dallas városa, most, az 50. évfordulón emlékezik meg először hivatalosan az Amerikát és a világot is sokkoló eseményről, ami jól jelzi, hogy mennyire nehéz volt számára elfogadni az örökséget.

A Dealey Plazán 20 éven át az úttestre festett fehér keresztek jelezték azt a helyet, ahol Kennedyt a halálos lövések érték. A turisták rendszeresen az út közepére ugrottak, hogy lefényképeztessék magukat. A héten azonban a városi hatóságok eltávolították az összeesküvés-elméletek hívei által felfestett jelzéseket.

Pénteken egy tengerészkórus lép fel a helyszínen, 5000, sorsolással kiválasztott vendég előtt, délután fél egykor, a végzetes lövések időpontjában pedig harangzúgással emlékezik majd Dallas.

A texasi város vezetőinek korábban harcot kellett folytatniuk, hogy ne bontsák le az iskolai könyvtárépületet, amelynek hatodik emeletéről Lee Harvey Osvald, a korábban a Szovjetunióban élt, de a rendszerből kiábrándult feltételezett gyilkos lelőtte az elnököt.

Osvald "mesterlövész"-rejtekhelye immár múzeum, annak ellenére, hogy még mindig sokan hisznek benne, hogy mások lehettek a gyilkosok.

Mike Cochran, az AP egykori riportere elmesélte, hogy az Oswald temetésére összegyűlt tudósítóknak kellett vinniük a koporsót, mert senki más nem volt hajlandó erre. Még az eredetileg kirendelt pap sem jelent meg. Ez az esemény azonban segített neki abban, hogy két interjút is készítsen Oswald özvegyével Marinával.

Dallast az évforduló előtt lerohanták a turisták és sokan profitálnak a megrázó eseményből: több vállalkozó is indít "Kennedy gyilkossági-túrákat".

Az egykori konzervatív olajközpont mostanra a Demokrata Párt által irányított metropolisszá vált. Ennek ellenére sokak számára mindig az a hely marad, ahol Kennedy elnököt agyonlőtték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×