eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma

Libanont is veszélyezteti a szír polgárháború?

Bejrútban dupla öngyilkos merénylet célpontja volt Irán ottani nagykövetsége. Huszonhárom ember, köztük egy diplomata meghalt, száznál is többen megsebesültek. A szakemberek attól tartanak, hogy Libanonra is átterjedhet az egyre inkább szektás alapon tomboló szíriai polgárháború.

A libanoni hatóságok szerint két öngyilkos merénylő csapott le Irán bejrúti nagykövetségére. A robbanások több ház homlokzatát leszakították. Az első, motoros támadó robbantása után sokan a követség épülete felé futottak, amikor felrobbant a második, autóba rejtett pokolgép.

Irán Izraelt vádolta a merényletekkel, ugyanakkor egy, az Al-Kaidával szimpatizáló libanoni szervezet, a szunnita Abdulla Azzam Brigádok vállalta magára a felelősséget.

Libanonban a hosszú éveken át tartó polgárháború után törékeny egyensúly alakult ki az egymással rivalizáló keresztény, szunnita és sííta csoportok között.

A befolyásos és Irán előretolt hadoszlopának is nevezett sííta szervezet, a Hezbollah a rokonvallású szíriai kormányerők és milíciák oldalán harcol. A libanoni szunniták közül viszont sokan harcolnak a szíriai lázadók soraiban - így a támadást magára vállaló Abdulla Azzam Brigádok is.

Szíria évtizedeken át tényező volt a libanoni politikában. Egy libanoni vizsgálat és az ENSZ vizsgálata is a Hezbollahot és Damaszkuszt tette felelőssé Rafik Hariri néhai miniszterelnök 2005-ös meggyilkolásáért. A kormányfőt és 21 másik embert a mostaninál tízszer erősebb pokolgép, egy 1000 kilogramm TNT-t tartalmazó pokolgép ölte meg.

Kommentátorok szerint a mostani dupla robbantás üzenet volt a Hezbollahnak, Szíriának és Iránnak és újabb kísérlet lehet, hogy Libanont berángassák a szíriai polgárháborúba, amelyben a szunnita arab államok által támogatott lázadók - köztük az al-Kaidához húzó csoportok - és az Irán, a Hezbollah és az iraki sííták által támogatott kormányerők harcolnak egymással.

Azt, hogy Szíria a közel-keleti csoportok ütközőpontjává vált, jól illusztrálja, hogy Damaszkuszban a kormány Szaúd-Arábiát és Izraelt vádolta. Irán pedig úgy fogalmazott, hogy a "cionisták és zsoldosaik" hajtották végre "az embertelen bűntettet."

Libanon Szíriához képest még mindig békés országnak számít, de csak Szíriához képest. Augusztusban autóba rejtett bomba robbant a Hezbollah erősségének számító Dél-Bejrútban, 27 ember halálát okozva. 8 nappal később az észak-libanoni Tripoliban két pokolgép 45 embert ölt meg.

Az iráni követség elleni támadást elítélte az ENSZ, az Egyesült Államok pedig együttérzését fejezte ki az iráni népnek.
A támadás épp azon a napon történt, amikor Libanon és Irán labdarúgó válogatottja meccset játszott Bejrútban. Az iráni focisták fekete szalagot viseltek és a stadionba nem engedtek be szurkolókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×