eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Váratlan segítséget kaptak az eladósodott amerikaiak

Átlagemberek 15 millió dollárnyi adósságát vásárolta fel az amerikai Occupy-mozgalom. A javak igazságosabb elosztásáért kampányoló szervezet "törölte" a kiválasztott adósok tartozásait.

Korán jött a karácsony azoknak az amerikai adósoknak, akik nem várt segítséget kaptak.

A 2011-es Wall Street-i demonstrációról és az általa ihletett globális tüntetésekről ismert Occupy mozgalom úgy döntött: segít azoknak, akik nagyon eladósodtak.

Az Occupy által létrehozott Rolling Jubilee olcsón felvásárolja a bankoktól a nehezen behajtható adósságot, majd közli az adósokkal, hogy nem kell fizetniük.

Eddig 400 ezer dollárt költöttek el 15 millió dollár értékű adósság felvásárlására. A legtöbb esetben az egészségügyi kiadásaik miatt tartozásokat felhalmozott amerikaiakat segítették.

A tartozások felvásárlását az úgynevezett "másodlagos adósságpiac" teszi lehetővé. Ha az adósok rendszeresen nem tudják fizetni hitelkártya, személyi kölcsön vagy orvosi tartozásaikat, akkor a hitelező bank megpróbál kiszállni a rossz befektetésből.

Mindezt úgy teszi, hogy általában fillérekért eladja a tartozást egy harmadik cégnek. Általában egy dollárnyi tartozást 5 centért adnak tovább. A hitelvásárló cégek ezt követően megpróbálják behajtani a tartozást, azaz profitot szerezni az ügyletből.

Az aktivisták most megpróbálják megmenteni az adósok egy részét a behajtóktól. Eddig 2693 emberen sikerült segíteniük, akik 45 szövetségi államban és Puerto Ricón élnek.

"Tisztában vagyunk vele, hogy 15 millió dollár csak egy csepp az adósságtengerben. Nemcsak az embereknek akarunk segíteni, de ráirányítani a figyelmet arra, hogyan működik a másodlagos hitelpiac" - mondta Andrew Ross szociológia professzor a New York-i Egyetemről.

A Rolling Jubilee főleg orvosi kezelésből keletkezett adósságot vásárolt fel. "Senkinek sem szabad eladósodnia vagy csődbemennie, csak azért, mert megbetegszik" - mondta Laura Hanna aktivista. Hanna azt is hozzátette, hogy a személyi csődök 62 százalékban részben az orvosi számlák miatti tartozások nyomán következnek be.

A piac sajátosságai miatt a hitel megvásárlásakor az aktivista csoport nem tudja megállapítani, hogy ki az adós. Ez csak később derül ki és ilyenkor levelet küldenek neki arról, hogy megszabadították az adósságtehertől.

"Nagyon kevés ember tudja, milyen olcsón vásárolták fel az adósságát. Amikor jön a behajtó és a teljes összeget követeli, akkor kampányunk után az adós tudhatja, hogy milyen olcsón jutott hozzá a tartozásához a behajtó. Ez pedig erkölcsi erőt ad ahhoz, hogy másfajta beszélgetést folytasson vele - mondta Ross professzor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×