eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A külföldet is aggasztja Egyiptom

A hétvégi egyiptomi vérengzés után Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy - pártszimpátiától függetlenül - békésen bánjanak a tüntetőkkel. Szombaton több mint 70 ember halt meg egy kairói tüntetésen - tudósítók szerint a biztonsági erők éles lőszerrel tüzeltek rájuk.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár mélységes aggodalmának adott hangot az egyiptomi átalakulás módja miatt és ismét elítélte a többtucat ember életét követelő erőszakot.

Ban telefonon felhívta Mohamed el-Baradei ideiglenes egyiptomi alelnököt (aki korábban maga is az ENSZ-ben dolgozott) és arra sürgette, hogy a hatóságok békés módon kezeljék a tüntetéseket, függetlenül a tiltakozók pártszimpátiájától.

A hétvégén több mint 80 ember halt meg Kairóban és Alexandriában. A kairói áldozatok többsége a katonai puccsal eltávolított iszlamista exelnök, Mohamed Murszi híve volt.

"Minden egyes haláleset egyre távolabbra tolja a megbékélés lehetőségét" - mondta az ENSZ-főtitkár, és sürgette az őrizetben tartott Mohamed Murszi és társai szabadon engedését. A volt elnököt azonban rabok és katonák előre kitervelt meggyilkolásával vádolták meg.

El-Baradei maga is azt mondta, hogy a hatóságok aránytalanul alkalmazták az erőt.

Murszi pártja, az iszlám testvériség szerint 66 embert egy kairói mecsetnél öltek meg, ahol azt követelték, hogy a volt elnököt helyezzék vissza a hatalomba.

Szemtanúk azt mondták az AFP-nek és más médiumoknak, hogy a biztonsági erők éles lőszerrel tüzet nyitottak rájuk. A belügyminisztérium szerint viszont csak könnygázt vetettek be a köveket dobáló iszlamisták ellen.

Tudósítók többtucat holttestet láttak, és a BBC tudósítója megerősítette, hogy fej- illetve mellkasi lövéseket kaptak.

Többezer Murszi-hívő a történtek ellenére folytatta az ülősztrájkot a Raba el-Adavíja mecsetnél.

Az új egyiptomi külügyminiszter, Nabil Fahmy ugyanakkor a bírálatokra válaszolva azt mondta a BBC-nek, hogy "mindkét oldalon abba kell hagyni az uszítást... ha az emberek egymásra lőnek, akkor áldozatok lesznek" - tette hozzá.

Az egyiptomi hatóságokat még a hadseregnek jelentős támogatást nyújtó Egyesült Államok is bírálta: John Kerry külügyminiszter arra szólított fel, hogy tartsák tiszteletben a békés gyülekezés és véleménykifejezés szabadságát.

Pénteken az iszlamistákkal szemben álló, több tízezer Murszi-ellenes tüntető lepte el az ikonikus kairói Tahrír-teret.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×