eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ennyi pénzt kap a kormánytól a szlovák média

Szlovákiában az állami reklámmegrendelések erősen függnek az éppen hatalmon lévő kormánytól - állapította meg egy nemrégi független vizsgálat, melyről a Sme című napilap számolt be.

A Transparency International azt vizsgálta, hogy hol költik el hirdetésre szánt pénzüket a minisztériumok, azok szervezetei és a hét nagy állami cég, köztük a szerencsejátékokat üzemeltető TIPOS, a Szlovák Vasutak ,a M. R. ©tefánik repülőtér vagy a Szlovák Posta. A Transparency a 2009 januárja és 2013 márciusa közti időszakot vizsgálta, tehát az első Fico-kormány, az utána következő Radicová-kabinet, valamint a második Fico*kormány idejét.

A felmérésből kiderül, hogy a Viva rádió, a TA3 televízió, illetve a Pravda napilap azok, amelyek a legtöbbet nyertek azzal, hogy Robert Fico ismét kormányra került. Ezzel szemben a legtöbbet vesztette a Markíza kereskedelmi televízió, a SME napilap, illetve a Plus 1 deò és a Plus sedem dní lapok kiadója.
A nagy nyertesnek a Rádio Viva számít, az adó a legutóbbi kormányváltás óta 271 százalékkal megnövelte állami reklámbevételei nagyságát. A Pravda bevétele 41, a TA3 televízióé pedig 32 százalékkal nőtt.

A Rádio Expres a megrendelései 68 százalékát vesztette el, a TV Joj forgalma 70, a Plus 1 deò/Plus 7 dní lapok 78, és a Sme 84 százalékot vesztett az állami megrendeléseken. A TV Markíza egyenesen semmilyen megrendelést nem kapott a kormányváltás óta.

Gabriel ©ípo¹, a Transparency International vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldali Pravdát a kormányzó Smer párt hátterét alkotó üzletemberek birtokolják. A TA3 tulajdonosának, Ivan Kmotrík nagyvállalkozónak több közös érdeke is van a kormánnyal, ráadásul a hírtelevízió ismert arról, hogy gyakran helyezi előtérbe a reklámokból befolyó pénzeket az etikai normákkal és a híradás függetlenségével szemben.

A jelenség egyébként mérsékeltebben ugyan, de fordítva is érvényes: azaz az első Fico-kormány végeztével a Radicová-kabinet idején a Viva forgalma 41 százalékkal csökkent, a TA3 14, a Pravda pedig 29 százalékkal kapott kevesebb állami megrendelést, mint korábban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×