eur:
389.91
usd:
363.84
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyre fenyegetőbb a pénzügyi szakadék

Saját adótörvényt akarnak megszavazni az amerikai republikánusok, miközben továbbra sincs áttörés a Barack Obama elnökkel folytatott költségvetési tárgyalásokon. Alku hiányában januártól az úgynevezett "pénzügyi szakadék", egy átfogó megszorító csomag fenyegeti az amerikai gazdaságot.

Folytatódik a politikai színjáték az Egyesült Államokban, miközben az amerikai adófizetők és a gazdaság továbbra is arra készülhet, hogy 2013-ban automatikusan életbe lépnek a "pénzügyi szakadék" néven emlegetett átfogó takarékossági lépések és adóemelések.

A republikánusok most azzal próbálnak nyomást gyakorolni Obama elnökre és a demokratákra, hogy saját adócsomagot akarnak elfogadni - úgymond arra az esetre, ha nincs alku.Tisztában vannak ugyanakkor azzal, hogy a Kongresszus alsóházában ugyan el tudják fogadtatni, mert ott ők vannak többségben, de a demokrata többségű Szenátusban elbukik a javaslat.

"Az, hogy mi történik a felsőházban, nem a mi problémánk, azért nem lehet bennünket felelőssé tenni" - mondta egy republikánus képviselő.

Barack Obama legutóbbi javaslata az volt, hogy jelentősen kitolta azt a küszöböt, amitől kezdve fokozottabban adóztatnák a gazdagabb amerikaiakat. Korábban évi 250 ezer dolláros jövedelemre akart kivetni magasabb adókulcsot, most azt javasolja: már csak 400 ezer dollártól kellene többet fizetni.

A republikánusok azonban azt mondják, hogy elég, ha a milliomosokat és milliárdosokat sújtják jobban. Az Obama által korábban javasolt évi 250 ezer dolláros küszöb 54 millió forintnak, azaz havi 4,5 millió forintos jövedelemnek felel meg. A módosított Obama-javaslat feljebb tolta a küszöböt és most a magyar pénzben havi 7,2 millió forint jövedelemmel rendelkezőkre alkalmaznák a magasabb adókulcsot.

Miközben kedden a Kongresszus épülete előtt tüntetők követelték, hogy a gazdagok 2 százalékánál emeljék az adókat - ahogy az elnök eredetileg javasolta - a republikánusok furcsa ötlettel álltak elő. Azt mondták, közel 40 százalékra ugorhat az adókulcs, de csak a leggazdagabb 1 százalék esetében.

Felmérések szerint az amerikai közvélemény többsége támogatja a gazdagok adójának emelését, Obama ennek ellenére újabb engedményre kényszerülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×