eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Obama újraélesztette a kampánygépezetet

Az Egyesült Államokban tovább folyik a költségvetési vita, és Barack Obama a közvélemény nyomásával akarja engedékenységre bírni republikánus ellenfeleit. Az elnök mozgósító kampányba kezdett és arra szólítja fel híveit, hogy tiltakozó telefonhívásokkal bombázzák a republikánus képviselőket.

Az Amerikát fenyegető költségvetési szakadék árnyékában Barack Obama ismét működésbe hozta az újraválasztását elősegítő kampánygépezetet.

Az elnök stábja tiltakozó szövegeket küld ki a republikánus kongresszusi képviselővel rendelkező körzetek választóinak, és arra sürgeti őket: hívják fel képviselőjüket és olvassák fel nekik a szöveget.

"Ezt követően hívjanak vissza bennünket és mondják el, hogyan sikerült az akció" - áll az egyik kampánytanácsadó e-mailjében, amit a brit Telegraph idézett.

Obama nem csak az aktivistákat mozgósítja, hanem maga is kampánybeszédekre emlékeztető fellépésen vett részt.

"A gazdagok adóját befagyasztjuk és nem csökkentjük, azok pedig, akik egymilliót, tízmilliót vagy 20-at keresnek, meg tudják maguknak engedni, hogy egy kicsit többet fizessenek" - mondta egy gyűlésen. A helyszínt taktikusan úgy választották ki, hogy az amerikai gazdaságot fenyegető veszélyekre utaljon. Obama Detroitban, az amerikai autóipar otthonában szólalt fel, amelyet állami pénzből mentettek meg.

A republikánusok viszont azt a kampánylehetőséget igyekeztek kihasználni, hogy Detroit egyik demokrata önkormányzati képviselője azt mondta az elnöknek: rá szavaztak, úgyhogy most mentse meg a csődtől a várost.

Az elnök arra figyelmeztette a jómódúak adóterheit csökkenteni akaró republikánusokat: ha nem hajlandók alkut kötni a következő három hétben, akkor az automatikus megszorítások miatt januártól mindenki számára emelkedik az adó. Sok elemző szerint ez visszalökné az amerikai gazdaságot a recesszióba.

Az Egyesült Államokban a legmagasabb adókulcs jelenleg 35 százalék és Obama ezt 39-re akarta emelni. Nemrég azonban jelezte, hogy 37 százalékkal is kiegyezne.

A demokraták szerint az elnök adóterve több mint másfél milliárd dollár új bevételt hozna a szövetségi államkasszának a következő évtizedben, hogy csökkentsék az évi egymilliárd dolláros költségvetési hiányt. A republikánusok azt mondják: adóemelések nélkül, az adórendszer kiskapuinak bezárásával is tudják növelni a bevételeket, igaz azonban, hogy csak feleannyit szednének be, mint Obama.

Megegyezés hiányában januárban Amerika belezuhanhat a "költségvetési szakadékba" - az állami kiadásokat drasztikusan lefaragnák, miközben megemelnék a jövedelemadókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×