eur:
389.35
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az elnökjelölt őszödi beszéde

Gyakorlatilag az állami támogatásokra váró élősködőnek nevezte az amerikaiak 47 százalékát egy most napvilágra került kínos videóban Mitt Romney, a republikánusok elnökjelöltje. Romney amiatt is magyarázkodásra kényszerülhet, hogy közölte: a palesztinok nem akarnak békét a Közel-Keleten.

Az amerikai elnökválasztás kapcsán sok elemző jegyezte meg: az idei kampányt nem Barack Obama nyerheti meg, hanem Mitt Romney veszítheti el. Azaz: a kormányzó elnök sebezhető, de a republikánusok hibázhatnak.

Akár meg is valósulhat a jóslás, különösen, hogy Mitt Romney most egyfajta "őszödi pillanatot" él át. A baloldali Mother Jones magazin közétette egy titokban felvett kampányszereplését, amelyen gazdag támogatók előtt azt fejtegette, hogy honfitársai közel fele adókerülő ingyenélő.

"Az emberek 47 százaléka mindenképpen az elnökre szavaz majd... ezek az emberek függnek a kormánytól, azt hiszik, áldozatok, azt hiszik, a kormány feladata, hogy gondoskodjon róluk, hogy joguk van az egészségügyi ellátásra, ételre, lakásra... elvárásaik vannak. Ezek azok, akik nem fizetnek jövedelemadót. Nekem nem dolgom, hogy aggódjak értük, én soha nem tudom meggyőzni őket, hogy személyes felelősséget vállaljanak sorsukért" - mondja Romney a felvételen.

Bár az öngondoskodás sokkal inkább az amerikai életforma része, mint az európaié és sok amerikai éppenséggel egyetérthet azzal, hogy nem az államtól kell várnia a boldogulást, azzal, hogy honfitársai felét szociális kedvezményekből élőknek minősítette, Romney lábon lőtte magát. Sokan továbbra is várják, hogy a milliomos jelölt két évnél régebbi adóbevallását is nyilvánosságra hozza. A beszéd a demokraták oldalára állíthatja az ingadozókat és a szavazóhelyiségekbe csalogathatja azokat a sértődött demokratákat, akik elégedetlenek Barack Obamával.

Romney gyorsan sajtótájékoztatót hívott össze, ahol azt mondta: fogalmazhatott volna elegánsabban is, de nem volt hajlandó bocsánatot kérni.

A Mother Jones szerint az adománygyűjtő fellépést május közepén tartották a floridai Boca Ratonban, Marc Leder befektetési menedzser 4,5 millió dolláros otthonában.

Fellépésén Mitt Romney azt is értésre adta: szinte elképzelhetetlen, hogy megoldják a palesztin-izraeli konfliktust. "A labdát csak tovább lehet passzolni", a kétállami megoldásban pedig ő nem hisz, a palesztinok "nem érdekeltek a békében".

Romney stábja épp most készült arra, hogy új irányt adjon a kampánynak és visszafogja a negatív üzeneteket, a sorozatos baklövések miatt azonban a jelölt ritkán tud saját programjáról beszélni.

2011-ben az amerikaiak 46 százaléka nem fizetett jövedelemadót a szövetségi kormánynak, ugyanakkor egy sor más adót beszedtek tőlük. A Romney számára kínos videó publikálásában Jimmy Carter volt demokrata elnök unokája játszott fontos szerepet, aki azt mondta, minden módon segíteni próbál a demokratáknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×