eur:
393.56
usd:
368.64
bux:
65832.7
2024. április 23. kedd Béla

Politikai ügy lett az olimpiai fáklyák eladásából

Kialvó láng, az eBayen árult fáklyák és kocogó celebek - a Nagy-Britannián áthaladó olimpiai láng útját máris botrányok övezik.

Azóta, hogy az olimpiai láng egy kis pislákoló mécses formájában és David Beckham társaságában megérkezett Nyugat-Angliába, sokan attól tartottak, hogy a fáklya nagy-britanniai útja unalomba fullad.

Pontosan ez az, ami nem történt meg. A váltó harmadik napján például kialudt az elegáns, aranyszínű, a csúcsán háromszöget formázó fáklya. A kommunikációs szakemberek azonnal "működési hibával" magyarázták a kínos incidenst.

"Szerencsére ott volt az anyaláng, amivel gyorsan újra meg tudták gyújtani" - jegyezte meg a PR-osok nyelvezetét gúnyolva a Guardian.

Ezek után derült ki a közvélemény számára, hogy nem egyetlen fáklyát adogatnak kézről-kézre, hanem a futók újat kapnak, a régi fáklyát pedig meg lehet venni, és eltenni emlékbe - vagy, ami még jobb, csillagászati áron eladni.

A váltó résztvevői 199 fontért, azaz 73 ezer forintért vásárolhatják meg maguknak a fáklyát a rendezőbizottságtól. Volt, aki ezt jó befektetésként fogta fel, és az emléktárgy rövid időn belül feltűnt az eBay aukciós oldalon, ahol 150 ezer fontra ment fel a licit.

Sarah Milner Simonds, kertész és egyetemi előadó, a fáklya gazdája azt mondta: jótékonysági szervezeteknek akarja adni a pénzt. Az ötlet akkor jött, amikor látta, hogy egy másik futó is eladta a sajátját 3000 fontért, azaz több, mint egymillió forintért.

Arra viszont nem számított, hogy többszáz gyűlölködő e-mailt kap majd, amelyekben azzal vádolták, hogy lejáratja az olimpiai eszmét. Az ügy eljutott a Lordok házáig, ahol az egyik felszólaló javasolta, hogy a kormány "ne bátorítsa" a fáklyák eladását. A szervezők viszont azt mondják, a tulajdonos azt tesz a szuvenírrel, amit akar.

Összesen nyolcezren vihetik az olimpiai lángot Nagy-Britanniában, nyolcezer ezer saját fáklyával.

Közben a celebkultúrát sem lehet távol tartani az olimpiai lángtól. Egy angliai kisvárosban nem más, mint Will I am, a Black Eyed Peas amerikai hip-hop zenekar frontembere futott a fáklyával. A rapper jelenleg egy újabb tehetségkutató tévéműsor bírója. A rövid távon arra is volt ideje, hogy egyik kezében mobiltelefonnal, Twitteren tájékoztassa a világot az élményről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×