eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Németország beszáll a francia elnökválasztási kampányba?

A francia államfő és a német kancellár közti együttműködés a kezdeti súrlódások ellenére remekül működik, a berlini média nem egyszer már "merkozi" néven emlegeti őket. Ennek ellenére megütközést keltett a Spiegel című hírmagazin jelentése, amely szerint Angela Merkel ösztönzésére a színfalak mögött megállapodás született arról, hogy sem Rómában, sem Madridban, sem pedig Londonban nem fogadják Hollandot, Nicolas Sarkozy baloldali kihívóját a franciaországi elnökválasztáson. Előbb Rómában, majd Berlinben is cáfolták a Spiegel közleményét.

Guido Westerwelle német külügyminiszter kifejtette, hogy bár a szocialista Francois Holland nézeteit nem osztják teljes mértékben, Berlinben, de bárki legyen az új francia államfő, Németország a legszorosabb együttműködésre fog törekedni vele.

A külügyminiszter nyilatkozata szinte egybe esik a kancellár szóvivőjének bejelentésével, amelyben légből kapottnak minősítette a Spiegel értesülését arról, hogy Angela Merkel német kancellár Mario Monti olasz és Mariano Rajoy spanyol, valamint David Cameron brit kormányfő megegyezett abban: a franciaországi választási hadjárat idején nem fogadják Francois Holland baloldali elnökjelöltet.

A hírmagazin jelentése szerint, a titkos megállapodásra nem annyira a Nicolas Sarkozy iránti rokonszenv ösztönözte őket, hanem az aggodalom Francois Holland eddigi nyilatkozatai miatt, amelyekben a szocialista jelölt nem titkolta, hogy megválasztása esetén újra akarja tárgyalni a már uniós szinten elfogadott pénzügyi paktumot. Ennek egyik legerélyesebb támogatója Angela Merkel volt.

Tény, hogy a kancellár - aki igencsak népszerű Franciaországban - tervbe vette, hogy személyes megjelenésével támogatja Sarkozy kampányát, mire az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke, Sigmar Gabriel is jelezte, hogy jelen akar lenni Holland több választási beszédénél is. Mindez új jelenség a két ország kapcsolatában, mert az eddig érvényben lévő diplomáciai szabályok szerint a kormányok tartózkodtak a beleszólástól egymás belügyeibe.

Politikai elemzők szerint az új irányvonal magában hordozza a viszony elhidegülésének veszélyét, ha Sarkozynek nem sikerül újraválasztatnia magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×