eur:
389.38
usd:
361.44
bux:
68401.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A magyar állampolgárság miatt megvonnák a szlovákot egy révkomáromi tanártól is

Újabb szlovákiai magyar lakos közölte, hogy a magyar állampolgárság felvétele miatt a hivatalok személyi iratai leadására szólították fel.

Az egyik szlovákiai magyar hírportál értesülése szerint Fehér István révkomáromi tanár október végén Nyitrán jelentette be, hogy felvette a magyar állampolgárságot. Később a körzeti hivatal levélben közölte vele, hogy emiatt elveszíti szlovák állampolgárságát. A hivatal egyúttal arra kérte Fehért, töltse ki a mellékelt nyomtatványt, amelyben lemond szlovák állampolgárságáról.

Fehér István elmondása szerint az űrlapot nem töltötte ki, mivel nem volt hajlandó önként lemondani szlovák állampolgárságáról.

A körzeti hivatal ezután már nem kereste a tanárt, de a révkomáromi városi hivatal lakosság-nyilvántartó osztálya telefonon közölte vele: a nyitrai körzeti hivataltól értesítést kaptak, töröljék a lakossági nyilvántartásból, mert elvesztette a szlovák állampolgárságát. Fehér István azonban ilyen értesítést nem kapott a hivataltól.

Fehér az első tanár, akit a magyar állampolgárság felvétele miatt megfosztottak szlovák állampolgárságától. .

Arra a kérdésre, miért vette fel a magyar állampolgárságot, Fehér elmondta: egyrészt élni szeretett volna azzal a jogával, hogy szabad magyar emberként élhessen egy szabad Európában, másrészt elégtételt szeretett volna venni felmenői kitelepítése miatt, s nem utolsósorban saját lelkiismeretének is meg akart felelni.

Fehér István úgy ítéli meg, ha többen mernék ezt vállalni, nehezebb lenne az állam dolga. "Mi fizetjük az adót, nem kell félnünk, nem vagyunk bűnözők, csak olyan emberek, akik élni kívánnak szlovák állampolgárként a jogaikkal ebben az országban" - mondta a szlovákiai magyar hírportálnak a révkomáromi tanár.

Szlovákia a könnyített honosításról hozott magyarországi jogszabályra válaszul úgy módosította saját állampolgársági törvényét, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×