eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk

A kormányfő kezére játszik az erőszak?

Alig néhány nappal az amerikai csapatok távozása után több, mint 70 ember halt meg egy bagdadi merényletsorozatban. A háttérben a síiták és szunniták között kiújult feszültség húzódik meg.

Irak szektás és etnikai törésvonalak mentén szakad hat szét - riogattak elemzők az amerikai kivonulást megelőző hetekben, és most kiderült, hogy nem a levegőbe beszéltek. Egyre nagyobb feszültséget keltett, hogy az ország síita miniszterelnöke, Nuri al-Maliki, megpróbálta félretolni szunnita riválisait, sőt a kormány még letartóztatási parancsot is kiadott az ország alelnöke ellen, aki történetesen szunnita.

Bagdadban egy csütörtöki robbantás-sorozatban több mint hetven embert öltek meg - ilyen brutális erőszakra legutóbb négy-öt évvel ezelőtt volt példa, amikor a két közösség radikális tagjai sorozatosan hajtottak végre véres akciókat. A robbantások célpontjai jobbára síiták voltak, főképp rendőrök és építőmunkások.

Az egyik támadásban egy mentőt vezető öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kormányhivatal mellett. A roncsok egy része egy közeli óvodára hullott. A támadásokban útmentén elásott pokolgépek és autósbombák is áldozatokat szedtek Bagdad zömében síiták lakta kerületeiben, ahol sűrű füst borította be az eget.

Rendőrségi források szerint 10 különböző robbantás történt, és az estig említett 72 halott mellett 217-en megsebesültek. A brit Guardian 16 detonációról írt.

A robbantók rendőrségi ellenőrzőpontokon hajtottak át, ahol a katonák bombaérzékelőkkel ellenőrizték a kocsikat. Az amerikai hadseregben több éve köznevetség tárgyát képezik a brit gyártmányú detektorok, ennek ellenére még mindig használják azokat.

Amerikai illetékesek szerint a támadás az al-Kaida kézjegyét viseli magán. A terrorszervezet ellenségnek tekinti a síitákat, és most megpróbálja kihasználni a helyzetet és egymás ellen hangolni a közösségeket. Elemzők szerint az erőszak ugyanakkor Maliki miniszterelnök kezére játszik, aki azt mondhatja: "nézzétek, ilyenek a szunniták, ne bízzatok bennük".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×