eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A külföldiek is szavazhatnak Franciaországban?

A választási kampány közeledtével a külföldiek jelenléte egyre inkább politikai témává válik Franciaországban. A szocialisták azt szeretnék, ha az érintettek szavazhatnának a helyhatósági választásokon, a kormánytöbbség és Nicolas Sarkozy viszont ellenzi azt. A belügyminiszter szerint túl sok legálisan érkező külföldit fogad be az ország, és ezen szerinte változtatni kell.

Kockázatosnak nevezte a francia államfő a baloldali többségű szenátus kezdeményezését, a testület szocialista tagjai ugyanis olyan törvényjavaslatot készítenek, amely december 8-ától szavazati jogot adna a helyhatósági választásokon a Franciaországban élő, az Európai Unión kívülről érkező külföldi állampolgároknak.

Az elképzelést néhány éve még támogató Nicolas Sarkozy most úgy véli, hogy egy ilyen törvény kizárólag a franciák további megosztását idézné elő egy olyan időszakban, amikor az állampolgári összefogás mindennél fontosabb. Ha egy külföldi szavazatával befolyásolni akarja a helyi ügyeket, megvan erre a módja, francia állampolgárrá kell válnia - hangsúlyozta az államfő.

Hasonló módon, de lényegesen keményebb hangnemben nyilatkozott a kérdésről Francois Fillon miniszterelnök is, aki azt mondta, minden erejével ellenzi a szocialisták kezdeményezését, egyebek mellett azért is, mert az, szerinte a demokrácia kiforgatását jelentené. A kormányfő úgy vélte, a szavazathoz való jog nem származhat csupán abból a tényből, hogy valaki adót fizet Franciaországban.

A külföldinek szerinte ki kell nyilvánítania a szándékát, miszerint be akar illeszkedni a francia nemzetbe, elfogadja szokásait, értékeit és hagyományait, valamint közösséget vállal vele. Ennek módja pedig szerinte is az állampolgárság megszerzése.

Mindezzel egy időben a belügyminiszter kijelentette, hogy Franciaország túl sok legális bevándorlót fogad be, és ezen változtatni kell. Claude Guéant azt mondta, évente 200 ezer ember érkezik az országba, ami sok, mert az érintetteket nem lehet kellő módon integrálni a társadalomba, és ez az együttélés rovására megy.

A helyzet kezelésére a belügyminiszter megismételte, hogy mindenképpen tartani fogják azt a tervet, amely szerint jövőre tíz százalékkal kevesebb legális bevándorlót fogadnak be, ezzel párhuzamosan pedig szigorúbban ellenőrzik azokat a külföldieket, akik visszaélnek a francia társadalombiztosítással vagy érdekházasságot kötnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×