eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Brutálisan szigorítják a közlekedési szabályokat Szlovákiában

Szlovákiában szigorítják a közúti közlekedés szabályait. Növekszik például a szigor az ittas sofőrökkel szemben.

Szlovákiában novembertől börtönbe kerülhet az a sofőr, akinek vérében legalább egy ezrelékes alkoholszintet mutatnak ki. A parlament ugyanis az államfői vétó után másodszor is elfogadta a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását.

Eszerint az a sofőr, aki ittasan okoz halálos közlekedési balesetet, élete végéig elveszíti vezetői jogosítványát - jelenleg csupán 10 évre vehetik el tőle. Azok sem ülhetnek soha többet a volán mögé, akiket a bíróság háromszor megbüntetett ittas vezetés miatt.

Elveszik a jogosítványát annak a sofőrnek is, aki öt éven belül háromszor okoz közlekedési balesetet, illetve két ízben vezet ittas állapotban, vagy kábítószer hatása alatt. Vezetői engedélyüket csak az autóiskola ismételt elvégzése után kaphatják vissza.

Az új törvény értelmében már 17 éves kortól szerezhető jogosítvány személyautóra, azonban a fiatalkorú sofőrök legkevesebb három hónapig csak olyan utas felügyelete mellett vezethetnek autót, akinek legalább 10 éve van jogosítványa - és természetesen józannak kell lennie. Ha egy fiatalkorú megfelelő felügyelet nélkül vezet autót, súlyos közlekedési szabálysértést követ el.

Daniel Lip¹ic belügyminiszter szerint, Németországban hasonló intézkedés bevezetése óta nagyjából 30 százalékkal csökkent a fiatal sofőrök által okozott balesetek, egyben halálos balesetek száma is. Úgy véli, már akkor is helyénvaló a törvény elfogadása, ha csak néhány emberéletet sikerülne megmenteni ennek köszönhetően.

A törvénymódosítás novemberi hatályba lépése után nagyobb védelmet kapnak a kijelölt átkelőkön közlekedő gyalogosok és kerékpárosok. Ha az autósok nem adnak előnyt a gyalogosnak a zebrán, 60-tól 300 euróig terjedő bírságot fizethetnek, de akár jogosítványukat is bevonhatják két évre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×