eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyarországi botránya miatt zárták ki a pártból a brit radikálist

Több európai médium is beszámolt arról, hogy egy radikálisok által látogatott magyarországi fesztiválon látták náci karlendítéssel szalutálni a brit Nemzeti Párt egyik londoni vezetőjét. A fiatalembert pártja kizárta soraiból.

Címlap sztori lett Angliában Chris Hurst, a bevándorlás ellenes Brit Nemzeti Párt, a BNP londoni titkárának magyarországi útjából. A lehallgatási botrány miatt bezárt News of the World bulvárújság testvérlapja, a Sun inkognitóban nyomozó riporterei lefotózták Hurstot a verőcei, Magyar Sziget nevű fesztivál látogatói között, amint náci karlendítéssel szalutált.

A Sun fotóin a Saga néven emlegetett svéd énekesnőt is látni, akit a lap úgy jellemez, mint a norvégiai vérengzést és terrortámadást magára vállaló Anders Breivik egyik kedvencét.

A Brit Nemzeti Párt a tavalyi választások óta nagy erőfeszítéseket tett arra, hogy levetkőzze a "náci szimpatizáns" jelzőt. A párt Magyarországon többször megfordult főnöke, Nick Griffin visszafogott nyelvezetet használ, és inkább a bevándorlás veszélyeire figyelmeztet, egészen mostanáig azonban nem engedett másokat tagjai közé, mint fehér briteket.

A BNP a fő veszélyt a muzulmánok bevándorlásában látja - csakúgy, mint Breivik. Érdekes módon a Sun és Daily Mail brit bulvárlapok aktívan szították a szigetországban a hangulatot a kelet-európai migránsokkal szemben, Griffin viszont dolgos embereknek nevezte őket, és kapcsolatokat épített ki a kelet-európai radikális mozgalmakkal.

A kép szerint 22 éves Hurst egy koncertet néző tömegben emeli náci tisztelgésre karját. Radikális bloggerek azzal próbálták védeni, hogy "éppen egy olyan pillanatot kaptak el, amikor felemelte a karját, és ez nem bizonyít semmit".

Sokan azonban úgy reagáltak, hogy a BNP felfedte valódi arcát. A Sun azt állította, hogy Hurst "Sieg Heil"-ezett. A lap inkognitóban dolgozó riporterei beszélgettek vele, és ő azt mondta: megtiltották neki a náci szalutálást, hogy ne rontsa a pártja gondosan formált képét. Azt is megjegyezték: a fesztiválon náci emléktárgyakat, Hitler-pólókat és a Mein Kampfot árulták. Hurst nyilvánvalóan kapcsolatokat épített ki Magyarországon: egy olyan fotó is megjelent róla, ahol a Jobbik egyik rendezvényén ül, mögötte a brit lobogóval és a Jobbik "Szarvas" feliratú zászlójával.

Antifasiszta blogok szerint Hurst a Londonban élő és tanuló fehér dél-afrikaiak között is talált támogatókat pártjának. Az aktivista megfordult abban a dél-kelet londoni, dél-afrikai pubban is, ahol a tisztán fehér dél-afrikai régió létrehozásáért kampányoló Orania mozgalom tagjai találkoztak.

A Brit Nemzeti Párt gyorsan reagált, és azt írta oldalán, hogy a brit bulvársajtó szenzációhajhász módon bolhából elefántot csinált "egy fiatal srác pillanatnyi hülyeségéből". "A tények igazoltak, Chris szégyent hozott ránk és magára is. A BNP ezért kizárta soraiból. Elítéljük a viselkedését, az nem egyeztethető össze értékeinkkel" - írja a BNP oldala. A cikk alján egy link és egy telefonszám található, amelyen keresztül olyanok adakozhatnak, akiknek tetszett az írás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×