eur:
401.41
usd:
371.12
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya

Várják a kelet-közép-európai munkaerőt Németországban

Negyed évvel az után, hogy feloldották a 2004-ben csatlakozott uniós országokkal szembeni németországi megkötéseket, Berlinben keserűen állapították meg, hogy nem nagy az érdeklődés az ottani munkalehetőségek iránt. Pedig a szakemberhiány miatt a németek komoly reményeket fűztek a derogáció megszüntetéséhez.

Május elseje óta kereken 33 ezerrel nőtt a 2004-ben csatlakozott uniós országokból jelentkező munkakeresők száma Németországban, de a legtöbben szezonális, főleg mezőgazdasági munkára érkeztek.

Pedig az egészségügyben súlyos a hiány orvosban és ápolónőben, de az iparban is lámpással keresik a szakembereket. Égető szükség van mérnökökre és informatikusokra, de az ipari tanulók iránt is nagy a kereslet.

A szövetségi munkaügyi hivatal szóvivője mégis bizakodó, és úgy véli, hogy jövőre legalább 200 ezren érdeklődnek majd Közép-, illetve Kelet-Európából a felkínált állások iránt.

Derűlátását kevésbé osztja a Német Ipar- és Kereskedelmi Kamara, amely már korábban is sürgette a munkavállalási feltételek könnyítését az új uniós országok polgárai számára, azzal érvelve, hogy a legjobban képzetteket Nagy-Britannia és Franciaország elszippantja a német gazdaság elől.

A berlini kormány azonban kötötte az ebet a karóhoz, és ragaszkodott a még Gerhard Schröder kancellár idején kialkudott 2011. május elsejei dátumhoz. Igaz, a megkötést a találékonyabb munkakeresők azzal játszották ki, hogy egyszemélyes céget alapítottak német földön, és így önálló vállalkozóként ajánlották szolgálataikat a munkaadóknak.

A legnagyobb új uniós tagállamból, Lengyelországból 2006-ig kereken 40 ezren jöttek azzal a céllal Németországba, hogy saját céget alapítanak, és mivel ezek a vállalkozások általában sikeresnek bizonyultak, példájukat tízezrek követték.

Így nem véletlen, hogy a megszorító intézkedés hatálytalanítása után elmaradt a tülekedés a németországi munkahelyek iránt. Gazdasági körökből származó értesülések szerint a szakemberhiánnyal küzdő ágazatok akciót terveznek az új uniós tagországokban a német munkahelyek vonzerejének bemutatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Felemás hangulatban indult a kereskedés hétfőn az európai tőzsdéken, de a délelőtti bizonytalankodás után a koradélutáni órákra lefordultak a vezető indexek, és a tengerentúlon is esett a piac. Az ázsiai részvénypiacokon a kínai tőzsde emelkedett ma, a befektetők a kínai jegybankra figyelnek az élénkítő lépések közepette, ezen kívül egy német ipari termelői infláció érkezett délelőtt. A hét már a vállalati eredményekről is szól, viszont fontosabb negyedéves gyorsjelentés hétfőn nem lesz kereskedési időben. Itthon a hét eseménye az MNB kamatdöntése lesz kedden. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint változatlanok maradhatnak a kamatok, a Magyar Nemzeti Bank holnapi ülésén aligha folytatja a kamatcsökkentést. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×