eur:
390.69
usd:
366.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Európai forradalomra készült az ámokfutó

Muzulmánellenes norvégiai, majd európai forradalmat akart kirobbantani az a norvég férfi, akit mintegy száz ember meggyilkolásával gyanúsítanak. A pusztító pokolgépes robbantással, majd egy szigeten folytatott hidegvérrel elkövetett mészárlással vádolt Anders Behring Breivik azt mondta: bírósági meghallgatásán fedi fel indítékait.

Anders Behring Breivik nem néz ki eszelősnek, és úgy tűnik, nagyon alaposan megtervezte a neki tulajdonított tetteket, és azt is, hogy később a bíróságot felhasználva terjessze gondolatait.

Breivik hétfőn áll bíróság elé, ami lehetőséget ad neki arra, hogy a nyilvánosság előtt is kifejtse szélsőséges nézeteit. A hagyományos szólásszabadság ellenére többezer norvég tiltakozott a közösségi oldalakon és szólította fel honfitársait, hogy ne hallgassanak rádiót és ne nézzenek tévét.

A 32 éves gyanúsított már korábban is élesen bírálta az Európába történő muzulmán bevándorlást, a marxistákat és bosszút esküdött azon "őshonos európaiak" ellen, akik szerinte elárulták örökségüket. Breivik régóta kapcsolatban állt az Angol Védelmi Liga nevű szélsőjobboldali szervezettel és egy magát "templomosoknak" nevező szövetséggel, amely harcot hirdetett a multikulturalizmus ellen, és meghirdette az "európai függetlenség" gondolatát. Két név nélkül nyilatkozó európai biztonsági illetékes azt mondta: tovább vizsgálják, hogy Breivik ott lehetett-e a magát templomosnak nevező szervezet 2002-es londoni találkozóján.

Breiviknek tulajdonítanak egy 1500 oldalas kiáltványt, amit pénteken, nem sokkal a pokolgépes és fegyveres támadások előtt adott ki. Ügyvédje azt állította, hogy Breivik maga írta a manifesztumot, de hírügynökségek megjegyezték: egyes részeket szinte szóról-szóra a Unabomberként ismert amerikai terrorista, Ted Kaczynski írásaiból vett át.

Szemtanúk megrázó módon emlékeztek vissza arra, hogyan ölte meg a magát rendőrnek kiadó férfi a Munkáspárt ifjúsági szervezetéhez tartozó fiatalokat. Volt, aki halottnak tetette magát, de a támadót ez nem vezette félre, és sokakat közvetlen közelről kivégzett. Ballisztikai szakértők szerint a gyilkos a testet roncsoló "dum-dum" golyókat használt.

Közben a norvég rendőrségnek és terrorelhárító csoportoknak kényelmetlen kérdésre kell válaszolniuk: miért tartott egy óránál tovább, hogy megjelenjenek a szigeten. Híradások szerint nem volt megfelelő járművük és hajókat rekviráltak a helyi lakosoktól.

Oslóban a hétvégén templomi szertartással emlékeztek meg az áldozatokról - a résztvevők között könnyes szemmel ült Harald király és Sonja királyné. A fővárosban az emlékezők között virágokat helyeztek el a Norvégiában élő muzulmánok is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×