eur:
391.06
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Komoly fennakadást okoz a görög taxisok sztrájkja

A görög taxisok ötödik napja tartanak blokád alatt több kikötőt, repülőteret és utat, súlyos nehézségeket okozva a turista ágazatnak. Turisztikai vezetők a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak, hogy vessen véget a sztrájknak.

Elemzők azt mondták, hogy az idegenfogalom segíthet visszahúzni a szakadék széléről a görög gazdaságot az idén - miközben az európai vezetők arról alkudoztak, hogyan segítsenek megakadályozni az államcsődöt.

A reptéri illetékek és turisztikai adók eltörlése, valamint az akciós árak miatt az idén 10 százalékkal több turista érkezett Görögországba, mint tavaly.

Krétán egyelőre jobbára kényelmetlenséggel kellett szembenézniük az érkező látogatónak, akiknek többszáz métert kellett gyalogolniuk a kikötőkből a rájuk váró buszokhoz. Heraklionban nem engedtek kikötni egy sétahajót, amelynek egy másik kikötőbe kellett hajóznia. Korintoszban sárga taxik százai torlaszolták el az autópályát, és Korfun is megbénították a kikötőket a sztrájkoló sofőrök. A görög gazdaság 16 százalékát adó turisztikai ágazat vezetői dühösen jegyezték meg, hogy a taxisok a közlekedési szabályokat megszegve torlaszoltak el utakat, de a rendőrség nem lépett fel ellenük. Korintosz, Elefszina és Afidnesz környékén az autósok örülhettek: a fizetőállomásokat megszálló taxisok miatt ingyen használhatták az autópályát.

A görög turisztikai és kulturális államtitkár dühösen vitázott a tévében az athéni taxisok szövetségének képviselőjével. A sofőrök az ellen tiltakoznak, hogy a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag előírásainak megfelelően egy új törvény megkönnyítené a taxivezetői engedélyek kiadását, ők viszont nem akarnak túl sok konkurenciát maguknak. Egy taxisjogosítvány jelenleg többezer eurót ér, de a liberalizációval sokat veszítene értékéből. A taxisok azzal fenyegetőztek, hogy kiterjesztik a tiltakozást.

A kormány 135 szakma esetében akarja növelni a versenyt és a bevételekből leszorítani az államadósságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×