eur:
391.1
usd:
367.03
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ahol az amerikai elnököt is megbírságolják

Barack Obamát tárt karokkal fogadták Nagy-Britanniában tavaszi állami látogatása idején, de még a világ legnagyobb hatalmú emberének is vigyáznia kell, ha a londoni polgármesterrel kerül szembe. A brit főváros hatóságai szerint az elnöki konvoj úgy hajtott át az úgynevezett dugózónán, hogy nem fizette be a díjat, ezért most 120 font büntetést kell fizetni.

Lehet, hogy - hidegháborús kifejezéssel élve - Barack Obama a szabad világ vezetője, de azért neki sem szabad mindent. Még Londonban sem, ahol jobbára mosolygós tömeg fogadta legutóbbi állami látogatásán, és ahol emlékezetes módon együtt sütötte a hamburgert egy kerti partin David Cameron brit miniszterelnökkel.

A szabály, az szabály - állítja a kócos frizurájáról ismert Boris Johnson londoni főpolgármester, és a szabályszegőnek büntetést kell fizetnie.

De mi is követett el a londoni utcákon Obama? Mint kiderült, testőreivel és tanácsadóival megrakott autókonvoja, melyben ott haladt a csak Szörnyként aposztrofált páncélozott elnöki limuzin is, úgy hajtott be a londoni dugózónába, hogy nem fizette be után a 10 fontos napidíjat. London belső kerületeiben ugyanis hétközben reggel hét és este fél hét között csak úgy lehet autózni, ha a tulajdonosok behajtási díjat fizetnek.

Obama felhívhatta volna a Transport for London nevű hatóság fizetővonalát, vagy az interneten keresztül is rendezhette volna a számlát. Ha újabb londoni vizitre készül, akkor megkönnyítheti dolgát, ha előre regisztrálja autói rendszámát az oldalon, mert ezzel gyorsabban lehet fizetni. Persze ilyesmire nem készül.

Az amerikai elnök a befizetetlen számla miatt most 120 font büntetést kap. Az összeg még nagyobb is lehetett volna, de mivel az elnöki konvoj kocsijai szorosan követték egymást, a dugozónát figyelő kamerák csak egy rendszámot tudtak elcsípni.

Johnson főpolgármester azt mondta, hogy a királyi palotában rendezett fogadáson felvetette Obamának, jó lenne rendezni diplomatái parkolási és behajtási bírságait. Külföldi diplomaták 50 millió fontnál is többel tartoznak a brit fővárosnak. Az amerikaiak tartozása öt millió, az oroszoké négy és fél.

A brit külügyminisztérium szerint 15 diplomata követett el bűncselekményeket. Egy elefántcsontparti kirabolt, egy török pedig fizikailag bántalmazott valakit.

A londoni amerikai követség azt állította: a diplomatákra vonatkozó szabályok miatt nem kell bírságot fizetnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×