eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sztrájkokkal tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen Csehországban

Jelentősen emelkedik a nyugdíjkorhatár Csehországban. A szakszervezetek tiltakoznak. és általános sztrájkkal fenyegetőznek.

Úgy tűnik, a Petr Necas vezette cseh jobbközép kormánykoalíció a tiltakozások ellenére is, szilárdan kitart reformpolitikája mellett. A cseh képviselőház a héten jóváhagyta az úgynevezett kis nyugdíjreformot, amely azzal számol, hogy a jövőben tovább emelkedik a nyugdíjkorhatár, és októbertől megváltozik a nyugdíjak összegének kiszámítása a korábban többet keresők előnyére.

A törvénymódosítást még Václav Klaus államfőnek is alá kell írnia, de ő korábban jelezte, hogy támogatja a jobbközép kormány reformjait.

A nyugdíjkorhatár fokozatos emelését - több mint 70 évre - a kormány a nehéz gazdasági helyzettel és a folyamatosan növekvő élethosszal magyarázza. A mostani törvénymódosítás az 1955 után született nőket és az 1965 után született férfiakat érinti. A két nem számára a nyugdíjkorhatár 2041-ben válik egyaránt 70 évvé. A korhatár emelkedése azonban nem áll meg, elméletileg később akár 73 év is lehet.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint a nyugdíjkorhatár 67 év, de ez csupán azokra vonatkozik, akik 1977 után születtek. A gyakorlatban az emberek többsége korábban megy nyugdíjba, mert a korábbi 60 éves korhatárt csak fokozatosan emelik.

Októbertől megváltozik a nyugdíjak összegének a kiszámítása is A parlament úgy módosította a nyugdíjtörvényt, hogy a reálkeresetek összege jobban fog tükröződni a nyugdíjak nagyságában.

A kis nyugdíjreformot is fokozatosan vezetik be, teljes mértékben 2015 januárjától lesz érvényes. Ma Csehországban az öregségi átlagnyugdíj mintegy 10 500 korona, azaz több mint 100 ezer forint havonta.

A kis nyugdíjreformot az ellenzék és a szakszervezetek is elutasították, ez volt az egyik oka a múlt csütörtöki országos közlekedési sztrájknak. A szakszervezeti konföderáció további tiltakozásokat helyezett kilátásba, őszre 24 órás általános sztrájkot tervez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×