eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Írásban kell megígérni a kormánynak, hogy nem zárnak be gyárat

Raportra hívta a Peugeot - Citröen autógyártó elnök-vezérigazgatóját a francia ipari miniszter azt követően, hogy egy kiszivárogtatott belső dokumentumból kiderült: a cég két franciaországi gyárának bezárását tervezi.

A több mint hatezer munkahelyet érintő elképzelést a társaság vezetője az Eric Bessonnál tett látogatásakor olyan korábbi tervnek nevezte, amelynek megfogalmazása szerint nincs aktualitása. Az ipari miniszter a találkozást követően megnyugtatónak mondta Philippe Varin magyarázatát, de az ügyet nyilvánosságra hozó CGT szakszervezet képviselői továbbra sem hisznek az elnök-vezérigazgatónak, azt mondják ugyanis, hogy a cég a két érintett gyár bezárását már be is árazta.

A szóban forgó üzemek egyike a Párizstól mintegy 20 km-re fekvő Aulnay-sous-Bois-ban működik, itt gyártják jelenleg a Citröen C2 és C3 típusú gépkocsikat, és a telep mintegy 3500 dolgozót foglalkoztat. A másik, a Sevelnord nevű gyár az észak-franciaországi Valenciennes város közelében található, az ottani 2800 alkalmazott a cég haszonjárműveinek egy részét állítja elő.

Az érdekvédők azt tartják a legfelháborítóbbnak, hogy a Peugeot - Citröen a munkabéreket sújtó magas terhekre, valamint a jövedelmezőség erősítésére hivatkozva tervezte bezárni a két gyárat, holott, mint hangsúlyozzák, a cég tavaly rekordszámú, 3,6 millió gépkocsit értékesített, ami 2009-hez képest az eladások 13 százalékos növekedését jelentette, adózás utáni nyeresége pedig meghaladta az egymilliárd eurót.

Az ügyben néhány napja François Fillon miniszterelnök is megszólalt, és arra figyelmeztette a Peugeot - Citröen vezetését, hogy "tartozik a nemzetnek", hiszen a gazdasági válság kirobbanásakor az állam három milliárd eurós kedvezményes hitellel segítette meg a céget. A szakszervezetek vezetői ehhez hozzáteszik, hogy a kormány által a gépkocsieladások ösztönzésére bevezetett roncsprémium is több százmillió eurós kiadást jelentett a költségvetés számára, és arra is emlékeztetnek, hogy 2009-ben az autógyártók azt is bevállalták, hogy nem zárnak be üzemet francia területen.

A Peugeot - Citröen szószegési kísérlete most mindenesetre azt eredményezte, hogy az érdekvédők mellett immár az ellenzéki szocialisták is azt kérik a kormánytól, írasson alá egy olyan nyilatkozatot az autógyártókkal, amelyben vállalják, hogy nem zárnak be gyárat Franciaországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×