eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem telik el hét szexbotrány nélkül Franciaországban

A legújabb ügy egy szocialista szenátor nevéhez fűződik, akit 2009-ben a bíróság jogerősen elítélt szexuális agresszió miatt. Az ellenzéki pártban most egyre többen a 72 éves politikus kizárását követelik.

A legújabb ügy egy szocialista szenátor nevéhez fűződik, akit 2009-ben a bíróság jogerősen elítélt szexuális agresszió miatt. Az ellenzéki pártban most egyre többen a 72 éves politikus kizárását követelik.

Az Egyesült Államokban szexuális agresszió miatt letartóztatott Dominique Strauss-Kahn esete nélkül az ügyem valószínűleg nem kapott volna ekkora figyelmet - nagyjából ezzel védekezik Jacques Mahéas szocialista szenátor, aki másodállásban a Párizs közeli Neuilly-sur-Marne polgármesteri tisztét is betölti.

A politikus ellen e második munkahelyének két női alkalmazottja tett feljelentést szexuális zaklatás miatt még 2004-ben, és az érintettet akkor négyhavi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mert bizonyítottnak látta a vádakat. Jacques Mahéas azonban fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, ám a másodfokú bíróság is bűnösnek találta, igaz a 2009-ben meghozott ítéletben az eredeti büntetést tízezer eurós, mai árfolyamon számolva 2,6 millió forintos pénzbírságra változtatta, amit további 35 ezer eurós kártérítési kötelezettséggel is megfejelt. Az ítéletet tavaly a legfelső semmítőszék is jóváhagyta.

A francia média figyelmét természetesen nem kerülte el, hogy a szocialisták csaknem egy évet vártak a fegyelmi vizsgálat elindításával, és az sem válik az ellenzéki párt előnyére, hogy az érintett az ítélet ellenére továbbra is ártatlannak vallja magát és "politikai összeesküvést" emleget.

A francia ügyészség mindeközben egy másik szex ügyben is nyomozást indított, ezúttal egy katari hercegi család egyik tagjáról van szó, aki tavaly a párizsi Park Hyatt szállodában zaklatott egy guineai származású szobalányt. A 2010 júniusában történt esetet az eddig megjelent hírek szerint a francia hatóságok megpróbálták eltussolni, mivel fontos és befolyásos személyről volt szó.

A fentiekkel párhuzamosan a marokkói pedofília ügy is folytatódik: a homoszexuálisok védelmezőjeként is ismert szocialista Jack Lang egykori kultuszminiszter egyre felháborodottabban nyilatkozik, mert egyes párizsi pletykák szerint ő lehet az a francia politikus, akit a hatóságok évekkel ezelőtt rajtakaptak Marrakesh-ben kisfiúkkal egy orgián. Az ügy miatt, melyet Franciaországban néhány hete Luc Ferry filozófus és egykori oktatási miniszter említett először, a marokkói kormány vizsgálatot rendelt el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×