eur:
400.5
usd:
367.39
bux:
74472.43
2024. október 15. kedd Teréz

Mi lesz az Opellel?

Az Opel autógyár európai központjában, Bochumban az üzemi tanács bejelentette, hogy mindent megtesz a cég esetleges eladásának megakadályozására. Az anyavállalat, az amerikai General Motors detroiti székhelyén tagadták ugyan azokat a híreket, hogy elégedetlenek az Opel forgalmával, de jól értesült források szerint a General Motors üzleti politikájának gyökeres módosítását tervezi és ennek keretében merült fel a cég eladása.

Múlt csütörtökön az Opel alkalmazottai számára rendezett üzemi gyűlésen a cég anyavállalatának konkrét terveiről nem esett szó, így a közel 40 ezer személyt foglalkoztató autógyár dolgozóin még jobban úrrá lett a bizonytalanság. Mindenki jól emlékszik még a két évvel ezelőtti helyzetre, amikor a tömeges elbocsátástól kezdve a fizetéscsökkenésig számos lehetőség felmerült, miután elterjedt, hogy az anyavállalat, a General Motors detroiti központjában fontolóra vették az Opel eladását. Hogy ez végül nem történt meg, abban komoly szerepet játszott a berlini kormány közbelépése.

Nem titok, hogy az Opel továbbra is veszteséges, ennek összege az év eleje óta meghaladta a negyedmilliárd eurót, így nem véletlen, hogy Detroitban szabadulni szeretnének a cégtől. Tudósítók értesülése szerint a Volkswagen mellett ismét érdeklődik az a kínai autógyár az Opel megvétele iránt, amely két évvel korábban már hasonló céllal ajánlatot tett.

A kancellár szóvivője útján felszólította az amerikai anyavállalatot, hogy köntörfalazás helyett hozza nyilvánosságra az Opel jövőjére vonatkozó szándékát.

A piac szakértői értetlenül követik a General Motors üzleti politikáját, mert már jó ideje tartós a kereslet a többi német autógyár termékei iránt. A Handelsblatt című kereskedelmi napilap beszámolója szerint az igények kielégítésére a német gépkocsi-vállalatoknál jelentősen lerövidítik az általában 4 hetes nyári szünetet, amelynek idején leáll az üzemekben a termelés. Ennek ellenére egyes modellek leszállítására a vevőknek bő fél évet kell várakozniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz is egyfajta megállapodás Kína és az EU között, annak ellenére az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedési kilátásokról, az inflációs veszélyekről és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×