eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hasmenésjárvány: Brüsszel nem tesz igazságot Berlin és Madrid között

A Németországból érkező hírekből arra lehet következtetni, hogy visszaszorulóban van az eddig bizonyítottan tíz ember halálát okozó véres hasmenéses járvány, aminek a baktériuma vélhetően fertőzött zöldségek útján került be az emberi szervezetbe - közölte szerdán a fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos. Legalábbis erre utal az, hogy az elmúlt néhány napban csökkent a kórházi ellátásra szoruló betegek száma.

John Dalli ugyanakkor azt is elismerte, hogy még mindig nem sikerült megtalálni a veszélyes fertőzés valódi okát, miután látványosan megdőlt az a német feltételezés, ami Spanyolországban termelt uborkák és más zöldségekben vélte felfedezni a járvány eredetét.

Dalli elmondta, hogy a Coli-járvány epicentruma az észak-németországi nagyvárosra, Hamburgra és annak környékére szűkíthető le; mindazok, akik elkapták a fertőzést, vagy ennek a nagyvárosnak a lakói, vagy az elmúlt hetekben, napokban odalátogattak.

A biztos leszögezte, hogy a Bizottság ezért aránytalannak tekintene bármilyen behozatali tilalmat bármilyen termékkel szemben. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy tudomása szerint eddig egyetlen ország sem vezetett be ilyen exportkorlátozást.

Dalli megjegyezte, hogy a Bizottság két fontos laboratóriumi vizsgálat eredményére vár még. A politikus szerint még nem tudják megmondani, hogy a mezőgazdasági termelőknek mekkora anyagi veszteségeket okozott eddig a Coli baktérium eme különösen veszélyes fajtájának a felbukkanása, és a nyomában támadt fogyasztói pánik. Nem kívánt ugyanakkor igazságot tenni Németország és Spanyolország vitájában. Madrid bírálta a német hatóságokat, mert azok szerinte elhamarkodottan mutogattak ujjal a spanyol termelőkre, hatalmas anyagi kárt okozva ezzel.

John Dalli úgy vélekedett, hogy az EU élelmiszerbiztonsági gyorsriasztó rendszere jól működik, és a múltban, legutóbb például a németországi dioxinválság esetén, meggyőzően igazolta a létjogosultságát. "De bármit is teszünk, mindig tanulunk minden problémából. Most is azt tesszük majd, hogy alaposan kielemezzük a történteket, és amennyiben szükséges, elvégezzük a szükséges módosításokat" - jelentette ki a fogyasztóvédelmi biztos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×